TENIS

ATP UMAG Džumhur nakon preokreta u četvrtfinalu

Najbolji bh. teniser savladao Italijana Fabbijana sa 2:1

D. K.

20.7.2016

Na krilima jučerašnje pobjede nad petim nositeljem turnira i 45. igračem svijeta, Špancem Nicolasom Almagrom, najbolji bosanskohercegovački igrač Damir Džumhur (81. na ATP listi) danas se u drugom kolu ATP turnira u hrvatskom Umagu nakon velike borbe obračunao sa Italijanom Thomasom Fabbijanom (111.), te ga savladao sa 2:1. Po setovima je bilo 4:6, 6:1, 6:2.

U prvom setu Damir je prokockao brejk prednosti (4:3), dopustivši protivniku da ga riješi u svoju korist (4:6). No, to kao da ga je probudilo pa je u nastavku pružio znatno bolji tenis, te se plasirao u treće kolo, gdje ga čeka još jedan Italijan Fabio Fognini, koji je sa 6:4, 6:1 bio bolji od Argentinca Renza Oliva.

Prvi set 4:6

Džumhur je prvi set otvorio i više nego dobro, pošto je već u trećem gejmu oduzeo servis protivniku i poveo sa 2:1. Činilo se da će mu jedan brejk biti dovoljan za osvajanje prvog dijela igre, no nažalost nije bilo tako. Nakon što u sedmom gejmu nije iskoristio dvije brejk lopte za prednost dvostrukog brejka, Damir je, čini se, izgubio sve "konce igre". U narednom gejmu protivnik mu je bez izgubljenog poena oduzeo servis, a zatim i poveo sa 5:4.

Negativna serija po bh. tenisera se nastavila. U gejmu u kojem je servirao za ostanak u setu, Fabbiano je došao do tri vezane brejk lopte. Damir je uspio spasiti dvije, ali je Italijan iskoristio treću za konačnih 6:4, nakon 39 minuta igre.

Drugi set 6:1

Gubitak prvog seta Damira je u potpunosti probudio, pa je 81. igrač svijeta zaigrao znatno bolje od 30 pozicija lošije rangiranog protivnika. Odmah na početku drugog seta Džumhur je Fabbijanu oduzeo servis, a potom i potvrdio brejk. Najbolji bh. teniser u nastavku seta Italijanu je servis oduzeo još dva puta, za konačnih 6:1. Drugi dio igre trajao je 28 minuta.

Treći set 6:2

I u trećem dijelu igre znatno bolju partiju pružio je naš teniser. U prva četiri gejma viđena su čak tri brejka, od kojih je Damir napravio dva, te poveo sa 4:1. To se ispostavilo nedostižnim za Fabbijana, koji je pokleknuo prilikom serviranja da ostane u meču, te još jednom izgubio početni udarac za konačnih 6:2. Treći set trajao je 33 minute.

Inače, bio je ovo peti međusobni duel dvojice tenisera, a Džumhur sada vodi sa 4:1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.