TENIS

Damir Džumhur: Tempirao sam formu za US Open

Najbolji bh. teniser sutra igra meč protiv Bernarda Tomića

Z. ŠARIĆ

29.8.2016

Damir Džumhur se nada da će podići formu upravo u najvažnijem trenutku sezone, pred US Open, koji je počeo danas, i odlučujući meč za prolazak u 1. grupu Dejvis kupa protiv Litvanije (16. do 18. septembra).

Žrijeb na gren slemu u Njujorku i nije baš mazio našeg najboljeg tenisera. Protivnik je isti kao i prošle godine, Bernard Tomić, koji je posebno neugodan na tvrdoj podlozi zbog razornog servisa koji posjeduje.

- Prošle godine sam pokazao da se mogu nositi s Tomićem, vodio sam 1:0, imao dobru šansu da povedem 2:0. Okrenuo je meč i prošao, ali mislim da sam napredovao u odnosu na prethodnu godinu i da igram na višem nivou. Tomić je još bolje plasiran nego lani, ali šta je - tu je, pokušat ću ga pobijediti - rekao je Damir Džumhur.

Ukoliko savlada Tomića, Damir bi išao na pobjednika meča između Ivana Dodiga i Ilije Marčenka. Iako je na posljednja tri kola sva tri puta ispadao u 1. kolu, Džumhur smatra da će u Njujorku biti u top formi.

- Istina je da u posljednje vrijeme nisam igrao baš najbolje, ali cilj je da na najvećem turniru dostignem svoj maksimum. Tempirao sam formu i vjerujem da ću na US Openu biti na pravom nivou. Znam da će biti teško, ali ako pružim sve od sebe, sigurno mogu do prolaska u 2. kolo - kaže 71. igrač svijeta.

Odmah nakon SAD, uslijedit će sudar s Litvanijom u Viljnusu, gdje naša reprezentacija može napokon izboriti plasman u viši rang.

- Došli smo do zadnje prepreke, Litvanije, koja nam je veliki dužnik jer su nas prije dvije godine savladali na našem terenu. Nadam se da ćemo dobiti, iskusniji smo za dvije godine, ali Litvanci su s Rikardasom Berankisom definitivno veoma neugodan protivnik - smatra Džumhur.

I Damir i Mirza Bašić su u posljednje dvije godine savladali Berankisa, Džumhur ga je pobijedio na tvrdoj podlozi u Delraj Biču (SAD) 6:4, 6:2, a Mirza ga je dobivao dva puta prošle godine, na čelendžerima u Rekantiju (Italija) i Vroclavu (Poljska).

- Berankis još od maja nije dobio nijedan meč i nadam se da neće popraviti formu. Od njihovog drugog igrača smo definitivno bolji, tako da, ako uzmemo ta dva boda, bit ćemo blizu ukupnog trijumfa. Dubl je veoma bitan i često presudi pobjednika. Mislim da je vrijeme da napokon prođemo u 1. grupu jer smo već nekoliko godina vrlo blizu tog cilja - optimista je sarajevski teniser.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.