TENIS

SENZACIJA NA US OPENU Džumhur se fantastičnom igrom osvetio Bernardu Tomiću! (FOTO+VIDEO)

Najbolji bh. teniser plasirao se u drugo kolo posljednjeg Grand Slama sezone

D. K.

30.8.2016

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur (71. na ATP listi) priredio je senzaciju u New Yorku, gdje je u prvom kolu US Opena eliminisao 19. igrača svijeta, Australca Bernarda Tomića. Nakon velike borbe rezultat je bio 3-1 (6-4, 6-3, 4-6, 7-6).

U reprizi prošlogodišnjeg meča, također prvog kola US Opena, kada je poražen u četiri tijesna seta, 24-godišnji Sarajlija je protiv istog protivnika izgledao znatno zrelije, te mu uzvratio istom mjerom. Podsjetimo, Damir je prije samog meča sa Tomićem najavio da se osjeća spremnim, ističući kako je tempirao formu za posljednji Grand Slam sezone. To je večeras i dokazao!

Fantastičnom igrom Damir je prvi set riješio u svoju korist, nakon što je brejk napravio dva puta, a svoj servis protivniku prepustio jednom. Bilo je 6-4. Odličan je bio i nastavak meča. Vodstvo od 3-0, uz dva brejka prednosti, moralo je biti dovoljno za drugi dio igre. Tako je i bilo. Konačnih 6-3 i ogromnih 2-0 u setovima!

No, poznato je da kod Damira često puta viđamo velike oscilacije u igri. Toga su se njegovi brojni fanovi pribojavali čak i kod vodstva 2-0.

Treći set loše je otvorio, izgubivši odmah brejk. No, vratio se sredinom seta, ali je na samom kraju ponovo posustao te ga je Tomić dobio sa 6-4.

Uslijedio je četvrti dio igre, kao kopija trećeg. Tomić vodi 2-0, pa 4-2, ali večeras zaista odlični Damir veže tri gejma i dolazi na korak od plasmana u drugi krug. No, do kraja nismo vidjeli brejka, te su teniseri ušli u taj-brejk. Nevjerovatno zvuči, ali tu Tomić nije napravio apsolutno ništa. Damir ga je počastio "krompirom". Dakle, savršenih 7-0!

Gledajući ukupnu statistiku meča, Damir je osvojio 19 poena više (155-136), a imao je i dvije brejk lopte više (7/18 - 5/16). Imao je mnogo bolju realizaciju poena na mreži (33/44) od Tomića (22-41).

mec

Statistika meča

Prvi set 6-4

U prvom dijelu igre viđena su tri brejka, od kojih je naš teniser napravio jedan više. Do prve osjetljivije prednosti Sarajlija je došao u petom gejmu, kada je protivniku prvi put oduzeo servis i poveo sa 3-2. No, nije dugo izdržao te je početni udarac izgubio u osmom gejmu (4-4). Međutim, uvijek borbeni Damir odmah je napravio ribrejk i potvrdio ga, a samim tim i riješio prvi set u svoju korist sa 6-4.

1-set

Statistika prvog seta

Drugi set 6-3

U nastavku meča Damir je krenuo još silovitije, te odmah poveo sa 3-0, uz dva brejka prednosti. No, Australac je potom vezao dva gejma i smanjio na 3-2. Do kraja drugog dijela igre Damir čvrsto drži svoj početni udarac, i pravi još jedan brejk za ubjedljivih 6-3.

2-set

Statistika drugog seta

Treći set 4-6

U trećem setu Tomić je odmah napravio brejk i potvrdio ga za vodstvo 2-0. No, Damir odmah uzvraća istom mjerom i izjednačava rezultat. Obojica tenisera potom su čvrsto čuvali svoj servis do 4-4, kada Tomić pravi novi, ispostavit će se i ključni brejk, što koristi na najbolji mogući način i smanjuje prednost Damira u setovima na 2-1.

3-set

Statistika trećeg seta

Četvrti set 7-6

Odmah na početku četvrtog seta Džumhur je posustao i izgubio početni udarac, nakon čega je Tomić poveo sa 2-0. Imao je Damir dvije brejk lopte u 4. gejmu, ali se Tomić izvukao i održao prednost. Do tri nove brejk lopte za povratak u četvrti dio igre Damir je došao kod rezultata 3-4. Bernard se uspio izvući dva puta, ali ne i treći, te Damir izjednačava na 4-4. U narednom gejmu Damir spašava čak četiri brejk lopte za vodstvo 5-4. Do kraja seta, teniseri su zadržali svoj početni udarac, te ušli u takozvanu 13. igru, u kojoj je pravu lekciju protivniku očitao Džumhur, ne dozvolivši protivniku nijedan jedini poen!

4-set

Statistika četvrtog seta

U drugom kolu Damira očekuje bolji iz duela Ivan Dodig (74., Hrvatska) - Ilya Marchenko (63., Ukrajina).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.