TENIS

Ljudskost, prije svega: Jack Sock ponovo pokazao šta znači fair-play u sportu (VIDEO)

Amerikanac priznao as servis Francuzu Richardu Gasquetu

D. K.

3.11.2016

Ljudskost, prije svega. Tako bi se mogao okarakterisati pristup tenisu Amerikanca Jacka Socka, koji slovi za jednog od najpoštenijih igrača koji se danas bave "bijelim sportom".

Nije baš toliko učestala pojava da na teniskim terenima vidimo fair-play, s obzirom da među igračima vlada veliko rivalstvo. No, kada igra Sock, od njega to uvijek možete očekivati.

Domaća publika u pariškoj dvorani gromkim aplauzom nagradila je sportski potez ovog 24-godišnjaka, nakon što je priznao as servis Francuzu Richardu Gasquetu.

Naime, pri rezultatu 5-1 za Socka u prvom setu, početni udarac je imao Gasquet, nakon čijeg se servisa oglasio linijski sudija uzvikom "out".

Sock je odmah reagovao, jer je bio ubijeđen kako je loptica skliznula niz liniju i priznao poen Gasquetu.

Inače, Sock je na ATP Mastersu u Parizu na kraju zabilježio i treću pobjedu iz isto toliko međusobnih duela sa Francuzom.

Da je prava "ljudina" na terenu, Sock je pokazao i na Hopman Cupu početkom ove godine, kada je igrao protiv Lleytona Hewitta, nekada najboljeg tenisera svijeta i bivšeg pobjednika Wimbledona i US Opena, od koga je poražen sa 5-7, 4-6.

Ova zanimljiva situacija dogodila se u prvom setu pri rezultatu 5-4 za Socka. Hewitt je odservirao, ali se oglasio linijski sudija, koji je dosudio "out".

No, odreagovao je Sock, koji je Hewittu dobacio kako je loptica bila unutra, te da provjeri ukoliko to želi.

Hewitt je u početku djelovao pomalo zbunjeno, a i publika na stadionu nije mogla vjerovati šta se događa.

Amerikanac je na kraju nagrađen zasluženim aplauzom oduševljene australske publike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.