TENIS

Devet laureata poznato, ostale još dvije titule

ATP podijelio nagrade za ovu godinu

(A. S.)

10.11.2016

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) objavila je imena dobitnika godišnjih priznanja. Imena svih 11 dobitnika, međutim, nisu još poznata.

Za najznačajnije dvije, one koje se dodjeljuju najboljima u singlu i dublu, bitka se nastavlja do kraja godine.

Kao što je poznato o tim nagradama odlučivat će završni masters u Londonu koji počinje u nedjelju.

Pobjednici u ostalim kategorijama određivani su na osnovu glasanja igrača, trenera i navijača.

Roger Federer je i dalje miljenik teniske publike i to ubjedljivo ispred Andy Murraya i Novaka Đokovića sa 56 posto glasova, što je njegova 14. ovakva titula u nizu. Pored ove, osvojio je nagradu “Stefan Edberg” za fer plej i sportsko ponašanje šesti put zaredom, a 12. ukupno.

Za povratak godine nagrađen je Juan Martin Del Potro. Ovaj malerozni Argentinac je uprkos mnogobrojnim povredama, uspio da se vrati u sam vrh, a kruna ovogodišnjih uspjeha je pobjeda nad Novakom Đokovićem na Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, gdje je osvojio srebrenu medalju.

Trener godine je Magnus Norman. On je svojim znanjem i iskustvom uspeo da unapredi igru Stana Wawrinke i dovede ga do trećeg mjesta na ATP listi.

Nagrada “Arthur Ashe” za Humanitarni rad otišla je u ruke Hrvata Marina Čilića, "zvijezda u usponu" je Tailor Fritz, najveći napredak ostvario je Lucas Pouille, a u dublu su miljenici navijača po 12. put braća Bryan, Bob i Mike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.