TENIS

Australian Open priredio najveći nagradni fond u historiji

Povećanje od 14 posto u odnosu na prošlu godinu

(D. K.)

21.12.2016

Organizatori Australian Opena objavili su danas informaciju o nagradnom fondu turnira koji počinje 16. januara. Rekordnih 50 miliona dolara podijelit će teniseri koji će nastupati u kvalifikacijama i glavnom žrijebu turnira.

Povećanje nagradnog fonda od 14 posto u odnosu na prošlu godinu znači da će pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji zaraditi 3,7 miliona dolara, dok će igrači koji učešće na turniru završe u prvom kolu kući otići sa po 50.000 dolara.

Direktor turnira Craig Tilley izjavio je da je želja organizatora da svi igrači budu dovoljno nagrađeni.

- Želimo i u budućnosti nastavljati popravljati uvjete i nagrade na ovom velikom turniru i želimo biti sigurni da svi igrači dobiju odgovarajuću svotu novca. Bilo nam je vrlo važno da povećamo nagrade za igrače koji učešće završavaju u ranoj fazi turnira i u kvalifikacijama. Ove godine će moći zaraditi ozbiljan novac. Stalno tražimo način da pristojno od tenisa zarađuju i igrači koji nisu u Top 100. Zbog toga povećavamo nagradni fond i trudimo se da igračima maksimalno smanjimo troškove nastupa na turniru - kazao je Tilley.

Nagradni fond je ove godine, u odnosu na 2001., utrostručen, a u odnosu na 2014. je za 10 miliona dolara veći, piše Sportklub.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.