TENIS

Ivan Dodig se povukao iz hrvatske Davis Cup reprezentacije

Želi se više posvetiti turnirskim nastupima

(D. K.)

22.12.2016

Dugogodišnji hrvatski teniski reprezentativac, jedan od najboljih igrača u paru na svijetu, 31-godišnji Ivan Dodig objavio je kako neko vrijeme neće igrati u Davis Cupu.

Dodig je u paru s Marinom Čilićem u finalu Davis Cupa pobijedio argentinski par, ali to nije bilo dovoljno da Hrvatska na kraju osvoji naslov.

Međugorac je u novembru promijenio svog partnera u paru pa će tako u novoj sezoni umjesto s Marcelom Melom igrati sa njegovim imenjakom, Špancem Granollersom.

Dodig je u saopćenju naveo kako je razlog njegovog privremenog odlaska iz reprezentacije taj što ne može spojiti reprezentaciju i turnirske nastupe.

"Iza nas je godina velikih pobjeda u Davis Cupu, iako, nažalost, nije završena onako kako smo svi željeli, osvajanjem naslova. Ipak, napravili smo sjajan posao i siguran sam da svi zajedno možemo biti ponosni, bez obzira na poraz protiv Argentine u finalu. Svi koji prate tenis znaju koliko je odricanja potrebno da bi se ostvario ovakav rezultat i da je igranje u Davis Cupu često u koliziji s našim turnirskim rasporedom. Vjerujem da neću reći ništa novo kad kažem da za reprezentaciju igram iz zadovoljstva, zbog časti i ponosa, i da je tako i s drugim članovima našeg sastava. Uvijek sam se rado odazivao pozivu selektora i uvijek mi je ta sedmica provedena sa saigračima iz reprezentacije bila posebno draga", navodi se u Dodigovom saopćenju.

Dodig ističe da pred njim nema još mnogo sezona za pojedinačne turnirske nastupe.

"Svakako bih, dok je još vrijeme, želio pokušati nešto napraviti po tom pitanju. Zdravstveno stanje mi, međutim, ne dopušta da to pokušam igrajući paralelno Davis Cup, pogotovo uz toliko odigranih susreta kao ove godine. Stoga sam, iako teška srca, odlučio neko vrijeme ne igrati za reprezentaciju. Podvlačim, ovo nije moj konačni oproštaj, dapače, svakako bih želio ubuduće biti dio ekipe, ali u ovom trenutku jednostavno ne mogu spojiti i jedno i drugo. Saigračima iz reprezentacije želim sve najbolje i bit ću njihov najveći navijač", napisao je Dodig.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.