TENIS

CNN o Novakovoj pauzi: Objašnjenja imaju smisla, ali sve je to i dalje čudno

Agencije

Avaz.ba

27.7.2017

Odluka Novaka Đokovića da propusti preostale takmičarske mečeve u 2017. godini izazvala je veliku pažnju svjetskih medija, a američki CNN je posebno analizirao ovaj događaj.

Mistična saga o Novaku Đokoviću i njegovom padu sa vrha u srijedu je konačno dobila neko razjašnjenje, a i okončanje, mada ne baš na način na koji se srpska zvijezda nadala. Đoković je objelodanio da je završio sezonu, kako bi mu se bolni desni lakat zacijelio.

- Poslije godinu i po dana koliko me je mučila povreda lakta, a sve je kulminiralo u posljednja dva mjeseca, donio sam odluku da ne igram više do kraja 2017. i odmorim se, poručio je Novak putem Feacebooka. 

Ovaj dešnjak je dodao da je razgovarao sa brojnim specijalistima u raznim državama i da su se svi saglasili u jednom: laktu je potreban odmor.


- Iskoristit ću ovo vrijeme da se oporavim, kao i da probam druge predložene metode rehabilitacije i iscjeljenja. Dva mjeseca neću uzimati reket, poslije toga ću početi sa treninzima, nastavio je Đoković.


On je igrao na 51 uzastopnom Grand Slam turniru, otkako je na njima debitirao 2005. Odluku je ubrzao poraz u četvrtfinalu Wimbledona, koji je okarakterizirao kao najteži momenat u kome je bio, zbog bola u laktu, piše CNN.

Ono što je čudno je, da je 30-godišnji Đoković igrao povrijeđen oko 18 mjeseci, a to je u najmanju ruku iznenađujuće. To je, također, vrlo vješto objašnjenje za pad u koji je upao poslije osvajanja Otvorenog prvenstva Francuske, kojim je u svojoj karijeri došao do kompletiranja titula na svim postojećim Grand Slamovima. Ali, tokom tog pada, Đoković je također priznao da su ponekad čudne partije dijelom bile rezultat emotivnog pražnjenja poslije trijumfa u Parizu, ali i zbog ličnih problema.


Ipak, određena misterija ostaje. I dalje nije jasno koliki je, zapravo, utjecaj svakog od tih faktora? Ali, također je vrijedno spomena da je Đoković otpustio čitav stručni štab početkom maja, objavivši da je poželio da malo pokuša sam. To, svakako, djeluje kao vrlo čudna odluka pred dva ljetnja Grand Slama, i to odluka nekoga čija povreda je takva da bi mogla da mu okonča karijeru.


Dakle, određena misterija oko 12-strukog osvajača Grand Slama titula i dalje je tu. A njegova situacija dalje vodi ka vrlo izazovnom pitanju: koliko je povratak Rogera Federera uticao na Đokovićevu odluku? 

Uostalom, Đoković je riješio da napravi pauzu u skoro istom trenutku kao Federer prošle godine.


A Federer je okončao "sezonu 2016" poslije polufinalnog poraza u Wimbledonu. Već je imao manju operaciju na koljenu ranije tokom te godine, ali se na pauzu odlučio uvjeren da mu je potreban duži odmor kako bi bio 100 posto zdrav, napunjen entuzijazmom i, sada je to jasno, kako bi popravio određene detalje u igri. Odmor i ti detalji - učinili su ga još opasnijim i agresivnijim igračem, transformirali su ga od teniske ikone koja blijedi, u gospodara svega u čemu učestvuje 2017. godine.


- Đoković je možda vidio šta je Federer uradio i pomislio ''To mogu i ja''. Ali, ja stvarno ne mislim da su stvari bile tako lake. Na drugoj strani, nije ovo neki momak koji je 40. ili 50. na svijetu. Pogledajte vi šta je on sve ostvario i shvatit ćete da je sa njim - sve moguće, rekao je Bred Gilbert, teniski analitičar ESPN-a.


On vjeruje da je Đokovićeva odluka vjerovatno bila vođena željom da se izbjegne operacija ali, uzevši dugačku pauzu, Đoković će također izbjeći i uzaludne ''stani-kreni'' borbe sa povredama, kako to rade oni igrači nižeg ranga. 


Takva situacija u karijeri, čas sa igranjem, čas sa kraćim pauzama, može da dovede do gubitka samopouzdanja, a i odlaska sa scene.


Đoković je na kraju obraćanja dao ubjedljivu, mada ne baš na mjestu, opasku o svojoj motivaciji. Teško je ne pomisliti da je Federer bio negdje u Đokovićevom umu kada je Novak izgovorio: 


- Imam vremena koje mogu da posvetim iscjeljenju, kao i fokusiranju na određene aspekte i elemente teniske igre za koje nikada nisam imao vremena. Sada ću imati vremena da ih usavršim.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.