TENIS

Novak od 'nule' kreće u povratak na vrh

(B92)

31.7.2017

Prije samo godinu dana malo ko je vjerovao da će Novak Đoković nakon suverenog vladanja svjetskim tenisom ispasti van deset najboljih igrača na svijetu.

Trinaest mjeseci kasnije, prije tačno pet dana objelodanio je da neće igrati do kraja sezone i po prvi put poslije deset godina ispada iz Top 10.

Veliki broj bodova od početka naredne godine neće biti problem, ali treba vidjeti šta sve brani Đoković i kako bi mogao da se vrati na vrh.

Đoković je u tenisu oborio mnogo rekorda. Jedan od tih rekorda je i u broju ATP bodova na kraju sezone. Prošle godine je početkom ljeta imao gotovo 17.000 poena (16.950) i još tada se znalo da ga očekuje 'paklena' 2017. godina, piše B92.

Međutim, ona se pokazala takvom iz potpuno drugih razloga. Pad u formi poslije Roland Garrosa, gubitak motivacije, poraz u finalu Londona u direktnom duelu za prvo mjesto sa Andyjem Murrayjem su bili samo neki od koraka u drugom dijelu ljeta 2016. godine.

Kreće 2017. Novak osvaja Dohu i razbija sumnje da je u padu forme. To mišljenje nije dugo potrajalo, sve do drugog kola na Australian Openu, jednom od turnira koje je Đoković branio.

Denis Istomin je tada nagovijestio ono što bi moglo da se desi u nastavku – Novak će poslije kraja ove sezone imati svega 2.585 bodova.

Nije odbranio Miami, Indian Vels, Australiju, Madrid, odbranio je finale Rima, nije igrao u Dubaiju već u Acapulcu. Nije odbranio ni Roland Garros dok je u Eastborneu i Wimbledonu zaradio poneki bod za narednu godinu.

Do kraja ove godine neće igrati u Kanadi gdje je branio titulu, a iako ljubitelji tenisa prošlu godinu ocjenjuju kao dio godine za zaborav, to nije tako kada se prebroje bodovi.

Kada se sve preračuna, Đoković bi mogao da ima nešto 'opušteniju' sljedeću godinu, jer neće biti pod pritiskom da mora da osvoji skoro svaki turnir.

Bit će dobro vidjeti kako će se nositi sa ulogom igrača van top 10 budući da će vjerovatno biti oko 12. mjesta na ATP listi.

Sastajat će se u ranijoj fazi turnira sa boljim igračima što bi moglo da bude problem momku koji neće držati reket u rukama nekoliko mjeseci zbog lakta.

U toj situaciji će morati da 'uskoči' i sreća koja bi na početku mogla da mu olakša put kada krene u odbranu 2.585 poena.

Od toga, Doha je 250 bodova, Australian Open samo 45, Acapulco i Indian Vels po 90, Monte Carlo duplo toliko, a prvi bolji rezultati dolaze na proljeće, polufinale Madrida i finale Rima (360+600 bodova).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.