TENIS

Umro bivši finalist Umaga kojem se i Goran Ivanišević poklonio na koljenima

Avaz.ba

1.8.2017

Bivši francuski teniser Jerome Golmard umro je u ponedjeljak u 44. godini života od posljedica amiotrofične lateralne skleroze (ALS), poznate i kao bolest Loua Gehriga.

Golmard nikad nije bio u samome svjetskom vrhu, najviši renking dosegao je 1999. godine kad je bio 22. teniser svijeta. U karijeri je osvojio dva turnira (Dubai 1999. i Chennai 2000.), a igrao je još u dva finala, među kojima i na Croatia Openu u Umagu 2001. godine, kad ga je pobijedio Carlos Moya.

Na Grand Slamovima nikad nije prošao dalje od trećega kola, a jedanput je tamo stigao senzacijom. Naime, u 2. kolu Australian Opena 2002. pobijedio je Gorana Ivaniševića, koji je u tome meču čak pao na koljena i poklonio mu se zbog jednog winnera direktno nakon Goranova servisa, piše Jutarnji.hr

Golmardu su bolest dijagnosticirali prije tri godine, a ona se manifestira gubitkom kontrole nad nekim mišićima te naposljetku njihovim odumiranjem. Oko 5 do 10 posto oboljelih ALS je naslijedilo od roditelja, a kod ostalih se uzrok ne zna niti postoji lijek koji bi pomogao značajnije od produljivanja života na nekoliko mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.