TENIS

Strašna forma pred US Open: Damir Džumhur je 56. teniser svijeta!

Damir Džumhur: Odlične partije na američkom tlu

D. K.

26.8.2017

Najbolji bh. teniser Damir Džumhur plasirao se u finale ATP turnira iz serije 250 u američkom Winston Salemu.

Uz novi renking karijere, 25-godišnji Sarajlija je nakon preokreta i nešto manje od dva sata igre slavio nad Britancem Kyleom Edmundom sa 1-6, 7-5, 6-3.

Nismo mogli očekivati bolji početak meča, jer Damir već u uvodnom gemu dolazi do breaka. No, uslijedila je prava katastrofa. Loše podešene Damirove "nišanske sprave" dale su elan Edmundu koji je nanizao čak šest gemova i "protutnjao" prvim setom sa 6-1.

Nastavak meča mnogo izjednačeniji i interesantniji. Oba tenisera čvrsto su držali svoj početni udarac. Bez ijedne break lopte bilo je sve do rezultata 6-5 za Damira. Tada Britanac dolazi do 40-15, ali mu Damir nije dozvolio da uđe u "trinaestu igru". Sa četiri vezana poena Džumi izjednačava na 1-1 u setovima. 

U trećem setu Britanac, inače rođen u glavnom gradu Južnoafričke Republike Johannesburgu, došao je do dvije vezane break lopte, ali se Damir odlično snašao i ipak poveo sa 1-0.

Igrao se četvrti gem 3. seta, kada naš najbolji teniser pri rezultatu 2-1 pravi break, a potom ga, uz manje probleme (15-40) i potvrđuje za 4-1.

Ali, Damir ne bi bio Damir da sebi život ne zakomplikuje. U sedmom gemu trećeg seta nije uspio izdržati pritisak, pa je Edmundu poklonio break. Britanac se možda i ponadao da će izjednačiti na 4-4, ali je Damir imao druge zamisli. Protivniku je "bukvalno" oteo servis iz ruku, ne prepustivši mu nijedan jedini poen. Uslijedio je rutinski gem za konačnih 1-6, 7-5, 6-3.

Nakon večerašnjeg trijumfa Džumhur na "live" ATP listi ima 855 bodova, te zauzima fantastičnu 56. poziciju.

"Live" ATP tabela

Džumhur u finalu turnira u Winston Salemu, vrijednog 664.825 američkih dolara, čeka boljeg iz duela Španca Roberta Bautiste-Aguta i Nijemca Jan-Lennarda Struffa.


DŽ-E_2-1 by watch-it-now
Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.