TENIS

US Open: Federer savladao Tiafoa

AFP

Avaz.ba

30.8.2017

Rožer Federer (Roger Federer) i Frensis Tiafo (Francis Tiafoe) priredili su gledaocima pravi spektakl u pet setova, a pobjedu je slavio Švicarac koji je rezultatom 4:6, 6:2, 6:1, 1:6, 6:4 ostvario plasman u drugo kolo.

Povreda leđa koju je Federer zadobio u finalu Sinsinatija (Cincinnati) ostavila je traga na Švicarcu koji je katastrofalno ušao u meč i izgubio svoj servis u prvom gemu meča. Tiafo je prihvatio taj poklon i izuzetno stabilnom igrom održavao brejk prednosti kroz čitav set koji je na kraju dobio sa 6:4. 

I početkom drugog seta Amerikanac je bio bolji igrač, a priliku da to kruniše imao je u drugom gemu kada je stigao do 15:30 na servis Švicarca i lagan forhend izbacio u aut. Nakon toga se Federer budi, podiže nivo igre i oduzima servis Tiafu u četvrtom gemu te potvrđuje brejk za vodstvo od 4:1. Do kraja seta Federer je napravio još jedan brejk i drugi set osvojio rezultatom 6:2. 

Treći set donio je ubjedljivo najbolju Federerovu igru usljed koje je Tiafo bio nemoćan da bilo šta uradi. Rožer je munjevito dobrio prva tri gema, da bi Tiafoe prekinuo njegovu seriju i smanjio na 3:1. Ipak Federer je uzvratio sa novom, oduzeo još jednom servis Amerikancu i odservirao za set, dobivši ga sa 6:1. U četvrtom setu intenzitet Rogerove igre opada, što daje Tiafu dodatno samopouzdanje da povrati nivo tenisa iz prvog seta. Amerikanac uspijeva u tome, počinje mnogo bolje servirati, kontrolirati razmjene i napadati forhendom, a sve to je pratio i rezultat koji je išao na ruku Frensisu. Tako je četvrti set završen rezultatom 6:1 za Tiafoea koji je sa mnogo boljim momentumom ušao u odlučujući set. 

Iskustvo se ipak pokazalo jačim od mladosti, jer je Federer uspostavio kontrolu i postavio stvari na svoje mjesto u petom setu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.