TENIS

US Open | Džumhur herojski odigrao u Njujorku, ispao je od budućeg "broja jedan"

Piše: A. SOKOLOVIĆ

2.9.2017

23:45 Andrej Rubljev ide u osminu finala. Četvrti set je dobio sa 6:4. Iako je imao svoje prilike i u ovom dijelu igre, naš teniser je pokleknuo i ostao bez plasmana u osminu finala US Opena. Konačan rezultat je 3:1 za Rubljeva (6:4, 6:4, 5:7, 6:4).

Džumhur je herojski odigrao ovaj meč. Izgubio je od budućeg "broja jedan", s obzirom na to da je Rubljev jedan od najpespektivnijih mladih igrača na svijetu. 

Vjerujemo da će se i sam Damir oglasiti u narednim danima i kazati nešto više o ovom duelu, ali bez obzira na poraz s ponosom se može vratiti iz Amerike, gdje je na US Openu stigao do trećeg kola, i finala u Santa Domingu i Vinston-Salemu (Winston-Salem).

Uz sve to, Džumhur je plasmanom u treće kolo US Opena zaradio 144.000 dolara. 

Osim toga, s ovim mečom je ostvario i novi renking karijere - trenutno je 55. igrač na svijetu (Rubljev 47., ima i on renking karijere, op. a.) ! 

Bravo, Damire!

  

22:58 Bravo, majstore! Damir Džumhur se vratio u igru. Naš teniser je osvojio treći set sa 7-5, nakon velike borbe koja je trajala 46 minuta. Ključni je naravno bio 12. gem, kada je Džumhur napravio brejk za osvajanje seta, ali prijelomni je svakako bio šesti, kada se vodila "rovovska" borba za poenima.

Damir je u tom šestom gemu iskoristio tek sedmu brejk loptu i poveo sa 4:2, Aleksej je odmah uzvratio, ali da Džumhur nije uzeo taj prethodni gem, vjerovatno bi to bio kraj ovogodišnje priče u Njujorku za Sarajliju, s obzirom da je ispao i u dublu (igrao s Dušanom Lajovićem iz Srbije u paru, op.a.).

Idemo dalje... Nema predaje...

22:15 Damir Džumhur je izgubio i drugi set istim rezultatom 4-6. Za ovim setom treba da žali, jer je igrao odlično u prvom dijelu u kojem je poveo sa 4-2. Nakon toga nekoliko pogrešaka i nervoza, učinili su da Rubljev naniza četiri gema zaredom, od toga čak dva na servis Džumhura i povede sa 2:0 u setovima. 

Prema dosadašnjem dijelu igre, naš teniser će teško do preokreta. 

No, dok nade ima treba i igrati, Džumhur je u dobrom dijelu ovog seta koji je trajao 35 minuta pokazao upravo onaj kvalitet koji ga je krasio na US Openu, ali i na turnira u Santa Domingu i Vinston-Salemu (Winston-Salem) gdje je stigao do finala. 

21:30 Najbolji bh. teniser Damir Džumhur trenutno u Njujorku (New York) igra susret trećeg kola US Opena protiv Rusa Andreja Rubljeva. 

Trenutno je završen prvi set koji je dobio Rus, nakon 42 minuta velike borbe sa 6:4. 

Meč je pun preokreta, a Džumhur je čak tri puta izgubio svoj servis. Dva puta se uspio vratiti, zadnji put na 4:4, ali to je bilo sve od našeg igrača u ovom dijelu igri. 

Ukoliko ostvari pobjedu, bh. teniser bi izborio plasman među 50 najboljih tenisera svijeta. 

Podsjetimo, Damir nikad prije nije otišao dalje od trećeg kola Grand Slama, a oba puta su mu se ispriječili Top 10 igrači. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.