TENIS

Sankt Peterburg: Džumhur nakon velike drame u polufinalu stigao do novog renkinga karijere

Džumhur na turniru u Rusiji

Piše: A. S.

22.9.2017

Damir Džumhur plasirao  se u polufinale ATP turnira u Sankt Peterburgu. Naš teniser je pobijedio u četvrtfinalu, turnira iz serije 250, Liama Brodija (Liam Broady), nakon borbe koja je trajala skoro dva sata (1:53), sa 2:1 u setovima (6:3, 2:6, 6:4).

Džumhur je sjajno odigrao prvi set, koji je dobio sa 6:4. U njemu je čak tri puta oduzeo servis Britancu (Brodi samo jednom, op.a.) i pokazao dominaciju koja ga je krasila proteklih sedmica, u kojima je napredovao i do najboljeg renkinga u karijeri (52. na ATP listi). 

U drugom setu, Brodi je dominirao. Set je završio 6:2 za 242. igrača na svijetu. Brodi je čak u dva navrata oduzeo servis našem teniseru, u setu u kojem je Džumhur imao dvije brejk-lopte (prvi vodstvo od 1:0).

Treći set  vremenski je trajao 38 minuta, tri manje od prvog koji je bio najduži. Ovaj set je bio i najdramatičniji. Brodi je na početku napravio brejk, poveo sa 2:0, ali se Džumhur ubrzo vratio (2:2). Poslije toga oba tenisera  držali su svoj servis, s tim da je Džumhur pokazao veliku stabilnost u devetom gemu. Pri rezultatu 4:4 i 0:40 spasio je tri vezane set-lopte, a vjerovatno i meč-lopte.  

Kada se očekivala drama i ulazak u tie-break, Džumhur je bio sjajan. Iskoristio je odmah prvu meč-loptu i došao do velike pobjede (6:4) i novog renkinga karijere (trenutno je 47.).  

Džumhura uskoro vidimo među 40 najboljih igrača svijeta, a sutra će u polufinalu igrati protiv boljeg iz duela Nijemca Jan-Lenard Štrufa (Jan-Lennard Struff) i Francuza Žo-Vilfred Conge (Jo-Wilfried Tsonga). 


DŽ-B_2-1. by watch-it-now
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.