TENIS

Neno Džumhur za Avaz.ba otkrio koja je osoba najzaslužnija za Damirove pobjede

Piše: A. SOKOLOVIĆ

29.9.2017

Ovo što trenutno na terenu prikazuje Damir Džumhur, to je tenis za "Top 10". To kažu stručnjaci koji godinama prate vrhunske tenisere, razumiju se u "bijeli sport". Našem najboljem teniseru niko u ovom trenutku ne može ništa zamjeriti, a igrači "pera odbiti".

U Šenzenu je pao četvrti teniser svijeta Aleksander Zverev (Alexander). Nijemac se trudio, u drugom setu vodio i sa 4:1, ali sve to nije bilo dovoljno za pobjedu. Kako je Džumhur igrao u ranijih sedam mečeva u nizu, Nijemcu nismo davali ni gram šansi. 


Tenis života

- Da je i Federer izašao na teren, bilo bi pitanje da li bi se dobro proveo. Damir igra tenis života - samo je jedan od komentara stručnjaka na društvenim mrežama.

Damirov otac Neno u domu u Sarajevu pratio je meč četvrtifnala iz kineskog grada. Na Grbavici je bilo zanimljivo u domu Džumhura. Ostao je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, iako je u petak ujutro trebao biti u rodnom Konjicu.

- Sad mogu polako voziti prema Konjicu. Onako bih se non-stop trzao za telefon da vidim koji je rezultat - kaže za Avaz.ba Neno.

Damirov otac je nakon osvojenog turnira u Sankt Peterburgu, prvog historijskog za BiH, kazao da mu sin zaslužuje da bude među "Top 10" igrača na svijetu. Kaže da ima negdje kakva knjiga, da bi to potpisao iste sekunde.

Zanimalo nas je da u jednoj rečenici opiše šta se to dešava sa Damirom pa da igra tenis na svjetskom nivou.

-  Rad, red i disciplina - kaže Neno. 

Mi konstatiramo da se kasno "upalio", da je bilo malo ranije mogao je doći i do završenog Mastersa u Londonu (trenutno na 44. mjestu, op.a.), s obzirom na veliki broj povrijeđenih i otkaza (Đoković, Marej, Vavrinka...).

- Polako, možda dođe vrijeme i za to - priča Neno s blagim osmijehom. 

Svjetskim teniskim stručnjacima Damirov uspjeh nije smiješan. Nije smiješan ni onima koji su vjerovali u njega. Ruku na srce takvih je malo. Uključujući nas novinare, dovoljno bi bili prsti dvije ruke.

- To je za Damira uvijek bio dodatni motiv - kaže Neno. 

Velike zasluge 

Proteklih dana o Damiru smo napisali uglavnom sve. Od toga da je porodica najzaslužnija za njegov uspjeh, od oca Nene, mame Žakline do brata Zlatana. Pojedinci su dodali i ime Dejane Živković, beogradske manekenke s kojom je Damir u ljubavnoj vezi posljednjih mjeseci. 

Mi od Nene tražimo još neko ime. On bez razmišljanja na našu konstataciju da bi to mogao biti kondicioni trener Strahinja Tomović, kaže:  

- Da, upravo tako! Velike zasluge u ovom uspjehu upravo ima Strahinja. Njih dvojica rade od decembra, a Strahinja je veoma predan poslu. Nadam se da će obojica daleko dogurati.


Ko je Strahinja Tomović?


Strahinja Tomović se kao kondicioni teniski trener vodi od 2004. godine. Karijeru je počeo u teniskom klubu AS iz Beograda. Od 2007. do 2016. bio je kondicioni trener Dušana Lajovića, srbijanskog tenisera. 

Poslije toga radio je i sa Jankom Tipsarevićem, koji je dugo godina bio u vrhu svjetskog tenisa, a od decembra 2016. radi sa Džumhurom. 

Damir je često u razgovorima za medije isticao doprinos Strahinje. Vjerujemo da će saradnja potrajati. 


 







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.