TENIS

Neno Džumhur za "Avaz" o revoluciji u tenisu: Promjene se neće dopasti najboljim igračima

Piše: A. SOKOLOVIĆ

6.11.2017

Tenis od sutra ulazi u novu eru. Ovaj "bijeli sport" već dugo prkosi promjenama i uvođenju novina, a pred vratima je velika revolucija, koja će se dogoditi već sutra u Milanu, na Mastersu najboljih tenisera do 21 godine.


Hvala, Džek...

Mi smo već ranije pisali o ovim promjenama u tenisu, ali ćemo ih ponoviti i analizirati sa Nerfidom Nenom Džumhurom, trenerom i ocem našeg najboljeg tenisera Damira Džumhura, koji je sinoć zahvaljujući pobjedi Amerikanca Džeka Soka (Jack Sock) nad Filipom Krajinovićem iz Srbije sa 2:1 (5:7, 6:4, 6:1), jutros zvanično ušao među 30 najboljih igrača svijeta.

Evo promjena s kojima će se sutra od 14 sati susresti Rusi Andrej Rubljov, Karen Hačanov i Daniil Medvedev, Kanađanin Denis Šapovalov (Shapovalov), Hrvat Borna Ćorić, Amerikanac Džared Donaldson (Jared) i Korejac Hjon Čung (Hyeon Chung): 

- Svaki set igrat će se do četiri osvojena gema! Taibrek više se neće igrati kod rezultata 6:6, već kod rezultata 3:3 u gemovima.

- Kod rezultata 40:40 u određenom gemu odigrava se odlučujući poen.

- Linijske sudije zamijeniti će kompjuteri, koji će signalizirati je li loptica unutra ili u autu. Glavni sudija bit će praktički samo moderator.

- Jedna od novosti jeste da neće biti neca kod servisa (to pravilo uvedeno je po uzoru na odbojku).

- Pauza između dva poena trajat će maksimalno 25 sekundi, a u slučaju da igrač ne servira unutar tog vremena, izgubit će prvi servis.

- Teniseri će za zagrijavanje uoči meča imati samo pet minuta, dvostruko manje nego do sada.

- Za vrijeme meča igrači će smjeti komunicirati sa svojim trenerima.

– I za kraj, ATP je dopustio “živu” publiku, u smislu slobodnog kretanja po stadionu tokom igre (osim iza osnovne linije).


Pauza od 25 sekundi ne ide u prilog Nadalu. Pauza od 25 sekundi ne ide u prilog Nadalu

Teži povratak u meč

Neno Džumhur smatra da nova pravila koja se uvode na ATP Mastersu, vrijednom 1.275.000 dolara, neće naići na dobar odjek kod igrača, iz prostog razloga što taj sistem takmičenja uskratiti mnoge stvari koji igrači imaju. 

- Prvo, zbog uvođenja pravila da se igra do četiri gema za pobjedu u setu, skraćuje se mogućnost povratka u meč. Igrači koji imaju moć veće koncentracije i dobrog starta, mogu biti u prednosti u odnosu na ostale koji nisu imali priliku napraviti neku analizu svog protivnika - kaže Džumhur.  

On smatra da je prednost u tome što se skraćuje vrijeme igranja. Igrači će se manje fizički umarati, imat će više vremena za odmor i imati više vremena za regeneraciju.

Sjajna sedmica

- Imat ćemo priliku već od sutra da vidimo kako će to sve izgledati. Masters mladih u Milanu, kao i finale na Mastersu 1000 u Parizu, samo su potvrda da dolaze mlade generacije igrača koje će uzburkati tenisku scenu. Doći će do veće neizvjesnosti, što je pokazao i ovaj ATP Masters u Francuskoj. Mada, najbolji igrači nisu učestovali i čuvali su se za London, vidjeli smo protekle sedmice sjajan tenis. Sljedeće godine će biti teniska scena mnogo zanimljivija. Sok i Krajinović su pokazali da kvalitet tenisa nije pao, bez obzira na to što nisu finale igrači teniseri iz Top 10 - kaže Džumhur za Avaz.

Na kraju, s Nenom smo komentirali i sjajan uspjeh našeg najboljeg igrača Damira Džumhura, koji je od jutros postao prvi igrač iz Bosne i Hercegovine koji se na najnovijoj ATP listi našao među 30 najboljih igrača svijeta, u Top 30. 

- Pomak za jednu poziciju je velika stvar za naš tenis, a i samog Damira. Bilo je dosta kombinacija, od Gaskea (Gasquet), da li će napraviti rezultat u Parizu, a onda skroz neplanirano je stavio u neizvjesnost sami finalni meč između Soka i Krajinovića. Nekada jedna pozicija možete postaviti na mjesto nositelja ili da to ne budete. Da je Krajinović dobio to finale, on bi bio 25 igrač na svijetu. Svakako ta pozicija 30 je bolja od 31, jer drugačije je kazati da ste u Top 30, nego u Top 40. Jedna od prednosti su i potencijalni sponzori, koji to i najviše gledaju - kazao je Nerfid Džumhur za naš portal.  

Džumhur i Federer: Dva velika prijatelja i izvan terena. Džumhur i Federer: Dva velika prijatelja i izvan terena

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.