TENIS

Džumhur - Lorenci: Damir se plasirao u drugo kolo poslije senzacionalnog preokreta

Pobjednički selfi nakon meča sa Lorencijem

Piše: A. S.

15.1.2018

Damir Džumhur se plasirao u drugo kolo Australian opena. Naš najbolji teniser pobijedio je Lorencija sa 3:6, 2:6, 7:6, 6:2, 6:4, nakon što je gubio sa 0:2 u setovima. 

Izuzetno napet meč. Damir je u prvom dijelu meča bio van ritma, u jednom dijelu susreta i previše nervozan (slomio reket), ali se uspio vratiti. 

Pokazao je da je igrač za velika djela i opravdao epitet favorita u meču protiv Italijana, za kojeg možemo kazati "da niti miriše niti smrdi", u teniskom smislu. 

Džumhur može bolje. Evidentno je da je povreda ostavila traga i da je preskočio nekoliko važnih treninga, onih najpotrebnijih da bi osjetio podlogu u Melburnu. 

Dobra strana je da imamo predstavnika u drugom kolu, koji je još postavljen za 28. nosioca.

To će morati potvrditi u drugom kolu u duelu protiv Džona Milmana (John Millman) iz Australije, koji je bio bolji od Hrvata Borne Ćorića.

A onda u trećem kolu vjerovatno Rafael Nadal, prvi igrač svijeta. 

O lošim stranama neki drugi put, ali podvucimo - imamo igrača za velika djela. 

Tok meča: 

Peti set / Džumhur - Lorenci 6:4

6:4 - Kraj... Damir je ostvario pobjedu nad Lorencijem. U petom setu je dobio 6:4. 

5:4 Brejk Džumhura. Melburnom se ori "Damir Džumhur, Damir Džumhur...". Navijači su u deliriju, još samo da odservira za meč.  

4:4 Damir je ovaj gem osvojio na 15. Nije bilo većih problema. Bolji je i pitanje je kada će Lorenci pokleknuti. 

3:4 Oba tenisera drže svoj servis. Damir je u ovom petom odlučujućem setu imao jednu brejk priliku na otvaranju, ali je nije uspio iskoristiti. U šestom gemu pri rezultatu 3:2 za Lorencija, Italijan je imao 30:0, ali je Damir osvojio četiri poena u nizu i izjednačio na 3:3.

Četvrti set / Džumhur - Lorenci 6:2

Damir se potpuno vratio u igru. Četvrti set naš teniser odigrao je u velikom stilu. Tri puta je oduzeo servis Lorenciju i pokazao da je najbolji kada treba. Na visokom nivou je odigrao cijeli set. 

Dobio je četvrti set sa 6:2 (izgubio jedan gem na svoj servis, op.a.) i meč uveo u odlučujući peti set. 

Treći set / Džumhur - Lorenci 7:6 (5)

U trećem setu vidjeli smo najboljeg Damira, rekli bismo onog pravog. Već na startu je uzeo brejk, pa zatim poveo sa 3:0, ali se ponovo uspavao sredinom seta i dozvolio Italijanu da se vrati u igru. 

Pri rezultatu 4:2, na servis Džumhura, Lorenci je napravio brejk i nakon 3:4, uspio potvrditi brejk i izjednačiti na 4:4. 

Poslije toga se igralo gem za gem sve do taj-breka.

U odlučujućoj 13. igri, Džumhur prvi pravi dva mini-brejka (3-0 poveo), zatim i sa 4:0 na svoj servis. 

Lorenci je vratio jedan mini brejk (1:4). Damir je uzvratio osvajanjem novog poena i došao na 5:3. Italijan je ponovo uzvratio i smanjio na 4:5 i imao svoja dva servisa. 

I tada spektakl - najljepši poen je pripao našem teniseru za 6:4 i dvije set lopte. Igrači su razmijenili više od 20 udaraca, prije poena koji je pripao Damiru. 

Na 6:5 i svoj servis, Damir je poslao jednu skraćenu lopticu koju Lorenci nije uspio stići i set je otišao na stranu našeg tenisera 7:6 (5). 

Drugi set / Džumhur - Lorenci 2:6

Drugi set je loše počeo. Lorenci je odmah napravio brejk i poveo sa 1:0. Kasnije je ostvario još jedan obrat za 5:2 i poslije toga rutinski došao do seta koji je dobio sa 6:2.

Džumhur je loše igrao u ovom setu, ali je pokazao da se može nositi sa Lorencijem, kojeg je već jednom dobio na turniru u Sankt Peterburgu prošle godine (7:5, 7:5), kada je i osvojio prvi ATP turnir u karijeri.

Možda je rezultatski 2:6 ubjedljivo dobiven set, ali je pri rezultatu 2:1 za Lorencija, naš teniser imao brejk priliku da se vrati u set. Nije iskoristio tu, kao ni onu pri rezultatu 3:2. Poslije toga se igra uz ovom setu raspala za konačnih 6:2. 

Prvi set / Džumhur - Lorenci 3:6

Ključni gem u ovom setu bio je šesti, kada je Lorenci pri rezultatu 3:2 napravio brejk. To je ujedno bila jedina brejk prilika u ovom setu za jednog od dvojice tenisera. 

Džumhur je set počeo prilično mirno. Na lijevoj nozi ima povez, jer ima problema s povredom zadnje lože, zbog koje je i predao meč u Sidneju. 

Sve je bilo dobro do rezultata 2:3, kada je servirao Damir, a Paolo iskoristio prvu priliku i poveo sa 4:2. Naš teniser je u drugom dijelu seta pokazao nervozu, što je osjetila i publika, pa mu je jedna navijačica dala najbolji mogući savjet po završetku prvog seta.

- Damire, bolji si igrač od njega, samo se smiri - kazala je ona. 

Inače, meč u Melburnu prati veliki broj bh. navijača, kako se, uostalom, i očekivalo. 



5.20 Upravo je počeo meč prvog kola Australian opena, u kojem naš Damir Džumhur, kao 28. nosilac na turniru (prvi put u historiji na Gren slemu) igra meč protiv Italijana Paola Lorencija (Lorenzi).

Taj meč je bio treći na rasporedu na terenu 15, nakon dva ženska singla.

Planiran je bio u četiri ujutro po našem vremenu, ali je kiša koja je padala kratko u Melburnu prolongirala početak susreta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.