Nadal stao uz Đokovića i napao ATP: Dokle više da nas izrabljujete i da se povređujemo?

Avaz.ba
23.01.2018 23:55

Sve oči teniskog svijeta su danas bile uprte u igrača koji je – izgubio! Rafael Nadal je predao meč četvrtfinala Australian opena Marinu Čiliću, koji je nastupom podsjetio na dane kada je stvarao najbolji rezultat karijere, osvajanje US Opena.

Hrvat je bio istinski izuzetan u svim segmentima igre, a najveće iznenađenje bilo je njegovo izuzetno brzo kretanje na terenu, koje mu je i omogućilo veliki broj odličnih udaraca i neuhvatljivih vinera. 

Slom Nadala

Takvom igrom, Marin je stavljao “na muke” svog neuporedivo uspješnijeg i slavnijeg rivala, tjerao ga da igra na način koji je iziskivao nadljudski fizički angažman (tjerajući ga da prima prvi servis dobrih pet metara iza osnovne linije), postepeno i sve više zamarao i napokon doveo do njegovog fizičkog sloma početkom petog seta. 

Upitan šta je tačno prouzrokovalo ovakav razočaravajući kraj kampanje na Australian Openu 2018, Nadal nije baš bio jasan.

- Ne mogu da procijenim u ovom trenutku koliko je zapravo ozbiljna moja povreda, s obzirom na to da se pojavila tako nedavno. Ne znam tačno koji je mišić u pitanju, ali bi magnetna rezonanca trebala da nam otkrije više sutra ujutru. 

- Bol se pojavio prvi put pri odigravanju na Marinov drop-šot u četvrtom setu, ali tada nisam imao predstavu da će se toliko pogoršati. Šta da radim? Desilo se i morat ću da ga prihvatim, iako je meč do tada bio odličan, veoma neizvijestan i bio sam u poziciji prednosti.

Na konstataciju da je vjerovatno izuzetno razočaran što mu se to desilo upravo na Australian Openu, za koji se toliko puno pripremao i prevazišao prethodnu povredu, Nadal je potvrdio takvo raspoloženje.

- Da, ovo su veoma teški trenuci za mene, i nije prvi put da mi je ovakva šansa bukvalno “proklizala kroz prste”. Bez obzira na moju vječitu pozitivnost, šansa za ulazak u polufinale Gren slema je otišla u nepovrat, a samim time i prilika da se borim za izuzetno važan trofej. Još više frustrira činjenica da sam zbog povreda morao da otkažem nastupe u Abu Dabiju i Brizbejnu. Uradio sam sve najbolje što sam mogao od tada do danas, i igrao odlično u meču, u kome smo obojica sasvim zasluženo mogli da pobijedimo - dodao je Nadal.

- Ipak, i Marin je igrao odlično; udarci sa osnovne linije su mu bili snažni, servirao je i vraćao moje servise izuzetno dobro, bio je veoma agresivan u postavci svoje igre i to je činjenica. Eto, da nisam imao toliko povreda u karijeri, ko zna šta bih sve osvojio do danas. Ovako, preostaje mi da se uzdam u stručnjake oko mene, i podršku mog tima i porodice u ovakvim teškim momentima, kao toliko puta do sada! - dodao je Španac.

Krenula su nagađanja tačno koji dio tijela Rafe Nadala je pod povredom.

- Ne, nije kuk, već mišić – i osjećam da je mišić u gornjem dijelu butine. Također, nije ni koljeno, jer sam u proteklom kolu protiv Švarcmana igrao 3 sata i 40 minuta i bilo je besprekorno. Molim vas da se malo strpite, do sutra popodne, kada će mi ljekar prenijeti tačno šta je problem. Ne želim da ispadne da vas dezinformiram - moli za razumijevanje Nadal.

Zamoljen da svjetskim medijima prenese da li misli da je mogao da uradi nešto drugačije tokom priprema za prvi Gren Slem sezone u Melburnu, Rafa je bio izričit.

- Dešavalo mi se ovo i prije, tako da su nagađanja da li sam mogao da izbjegnem ovakav epilog drugačijim pripremama sada izlišna. Da sam imao priliku da radim na sebi nešto više u pauzi između sezona, pitanje je da li bio bio podložan povredama do ovog stepena. Umjesto toga, morao sam prvenstveno da riješavam problem lošeg stanja mog koljena. I pored toga, osjećao sam se izuzetno dobro spremljenim za ovaj turnir. Podatak da sam izgubio samo set do ovog meča dovoljno govori u prilog. Igra odlična, izgubljen samo jedan set, samopouzdanje na najvišem nivou - kazao je Španac.

U vezi sa činjenicom da je upravo u Melburnu najčešće doživljavao povrede, Rafa nije bio uobičajeno diplomatičan u svom komentaru.

- Sada, kada se to desilo, riječi su možda i suvišne, i nije ni pravi trenutak ni mjesto da se objektivno bavimo ovom temom. Svakako bi oni koji organiziraj ovakve turnire trebali da se znatno više zamisle oko učestalih povreda igrača tokom godišnje turneje. Previše je toga, i ne vidim kako je moguće previdjeti sve što se desilo i što se dešava u tom smislu.

- I sami igrači bi trebali da budu svjesni toga koliko im je zdravlje važno, i ne samo dok se aktivno takmiče tokom sezone, već i kada budu završili karijere. Jer, ako budemo nastavili da igramo ovoliko puno, dugo i često na tvrdim podlogama poput ove, veoma je neizvjesno kako će to utjecati na ostatak naših života…

Veliki kritičar 

Veliki kritičar činjenice da se najviše turnira tokom ATP turneje igra upravo na tvrdoj podlozi (betonu), Nadal se sigurno neće zaustaviti na ovde izrečenom. Razloga za nezadovoljstvo, a u slučaju večerašnje propuštene prednosti i šanse za najviši plasman sada ima previše, i oni se čuju i umnožavaju sa svih strana teniske planete.

Da li će još neka povreda do kraja poremetiti zadovoljstvo svih koji prate ovaj najvažniji svjetski sportski događaj u januaru, uopće nije nemoguće. Samim time, i pored fenomenalnog tenisa, borbenosti, upornosti, volje i pripremljenosti igrača, ostaje nam gorak ukus i razočarenje usljed toga da povrede onemogućavaju teniske asove da budu nagrađeni za njihov trud, i da je to situacija koja im sve češće izaziva probleme i odvaja ih po više mjeseci od sporta i željne publike. 

Od svih igrača iz teniskog vrha koji su se, poslije povreda u 2017. godini, pojavili na Australian Openu, jedino je Berdih još u žrijebu, a Vavrinka (Wawrinka), Raonić, Đoković i Nadal su zaustavljeni znatno prije nego što bi njihov teniski renome nagovijestio takav ishod.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti društvene mreže ovih dana – kao i moguće poteze koje bi igrači okupljeni oko Vijeća grača ATP turneje mogli da preduzmu u vezi sa razlozima za ovu “epidemiju povreda” u svjetskom tenisu.

Nesumnjivo je da je sve ovo izuzetno štetno za tenis kao vrhunski sport i takmičarski spektakl – i da će biti potrebno temeljito pripremiti što bržu reakciju na ovu negativnu tendenciju. Jer, jasno je svima, ako igrači budu patili, sa njima će saosjećati i publika, a kvalitet tenisa će neubitno padati. Ima li dovoljno svijesti i odlučnosti u okviru ATP organizacije da se ovo pitanje razmotri na sveobuhvatan način, što prije? Nadajmo se, inače će svetski tenis doživjeti usud hibrisa i krenuti da pada u popularnosti u periodu kada, po brojnim pokazateljima, nikada nije bio više popularan i rasprostranjen. Teško vjerovatno – ali, bez prizivanih promjena – ne i nemoguće…, piše Telegraf. 

NA VRH