Doktor Piter Brukner: Tkivo Đokovićevog lakta prilično je oštećeno i to se teško liječi

sport.avaz.ba
24.01.2018 14:04

Jedan od najpoznatijih ljekara sportske medicine, doktor Piter Brukner (Peter Bruckner), smatra da je situacija sa laktom Novaka Đokovića prilično problematična.

- On je odabrao da ide putem bez hirurške intervencije i to nije uspjelo, očigledno. A i pitanje je da li bi operacija pomogla - rekao je za zvaničnu stranicu Australian Opena ovaj stručnjak, nakon što je Đoković eliminiran u četvrtom kolu prvog ovosezonskog gren slema, prvog turnira nakon šestomjesečne pauze zbog problema sa laktom.

Ovaj profesor sportske medicine na univerzitetu La Trob, koji je pomagao mnogim vrhunskim sportistima Australije, od tamošnje fudbalske, preko kriket do ragbi reprezentacije, ističe da stvari nisu naivne.

"Da su (ljudi iz Novakovog medicinskog okruženja) mislili da je operacija najbolji tretman, to bi i uradili prije šest mjeseci. Meni sve to deluje kao da mu je tkivo veoma oštećeno, a nije lako 'popraviti' oštećeno ktivo. Stvar je tu u izuzetnom opterećenju. Nevjerovatne sile prolaze kroz te dvije tetive u laktu prilikom pojedinih udaraca, pa to vjerovatno i nije iznenađujuće. To vam je kao Ahilova tetiva kod trkača ili tetiva koljena kod košarkaša ili odbojkaša. Prosto, ogromne sile prolaze kroz ta mjesta a ona nemaju baš veliki dotok krvi, pa im treba veoma mnogo vremena za oporavak", naglašava Brukner, prenosi Blic.

Liječenje steriodnim hormonom kortizonom je po njemu jedno od rješenja, a druga "injekcije krvi", jedna novost u tretmanima, ali bez potvrđenih dugoročnih poboljšanja. Kako ističe, rehabilitacija u vidu odsustva sa terena možda i nije dovoljna, ali je "na Novakovom timu da razmisli i o drugim (hirurškim i ostalim) rješenjima, kako bi se bivši broj 1 vratio u dobro 'takmičarsko' zdravlje'".

"Tetive predstavljaju jedan od najvećih izazova u našoj oblasti. Kada se jednom desi da one budu problem, teško ih je 'vratiti' na pravi način, istinski elitnom sportisti. Možete i sami da shvatite da je Novak zaista imao mišljenja najboljih stručnjaka na raspolaganju, najbolje fizioterapeute, najbolje tretmane i tome slično. A sve to nije bilo dovoljno da se izdrže onoliki napori", zaključio je doktor Piter Brukner.

NA VRH