TENIS

Ukida se Dejvis kup a kreće Svjetsko prvenstvo u tenisu

Avaz Sport

26.2.2018

Ako ne bude nekih iznenadnih promjena, Dejvis kup kakav poznajemo već 118 godina od sljedeće godine više neće postojati. 

Firma „Kosmos“, u vlasništvu Barcelonine zvijezde Džerarda Pikea (Gerard Pique), s japanskim partnerom Rakutenom, glavnim Barcinim sponzorom, planira investirati tri milijarde dolara u Svjetsko prvenstvo u tenisu (World Cup of Tennis), natjecanje koje bi trebalo zamijeniti svjetsku skupinu Dejvis kupa sljedeće godine.

Twitter Ads info and privacy

Prema prijedlogu Kosmosa, takvo novo natjecanje igralo bi se jednu sedmicu u novembru u jednom od najvećih svjetskih gradova, a na njemu bi sudjelovalo 18 reprezentacija.

Reprezentacije koje se bore za naslov bile bi podijeljene u grupe, a igrala bi se dva singla i jedan meč parova. Najbolje plasirani išli bi u četvrtfinale i dalje bi se igralo nokaut sistemom također dva singla i jedan meč parova.

Istovremeno bi se održavale i kvalifikacije za sljedeću godinu u kojoj bi sudjelovale reprezentacije iz nižih skupina sadašnjeg Dejvis kupa, koje se ne bi mijenjale.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.