INDIJAN VELS

Federer na koljenima: Del Potro osvojio prvu ATP Masters titulu u karijeri

Del Potro: Trijumfovao sedmi put nad Federerom ( AFP)

D. K.

18.3.2018

Argentinac Huan Martin del Potro (Juan) osvojio je večeras ATP Masters turnir iz serije 1000 u Indijan Velsu.

U velikom finalu nakon velike borbe, i dva sata i 45 minuta "atomskog" tenisa, Delpo je bio bolji od najboljeg igrača današnjice, Švicarca Rodžera Federera (Roger), rezultatom 6-4, 6-7(8), 7-6(2).

Prvi set odlučio je samo jedan brejk, i to peti gem kada je Argentinac protivniku oduzeo servis bez izgubljenog poena. Delpo nije imao problema da zadrži svoj servis za 6-4.

U drugom setu brejka nije bilo, iako su viđene po dvije brejk lopte na obje strane - Del Potro ih nije iskoristio u prvom gemu, a Federer set lopte pri rezultatu 5-4. U trinaestoj igri prisebniji je bio 37-godišnjak iz Bazela, koji je "prokockao" nove četiri set i spasio jednu meč loptu, da bi na kraju ipak maraton riješio u svoju korist sa 10-8.

Drama je nastavljena i u odlučujućem setu, u kojem su oba tenisera čvrsto držala svoj servis sve do devetog gema. Rodžer potom pravi brejk i u narednom gemu na svoj servis dolazi do tri meč lopte. No, Argentinac se ne predaje i uzvraća ribrejkom. U tajbreku ovaj put briljirao je Del Potro, koji je protivniku prepustio samo dva poena.

Inače, nagradni fond turnira u Indijan Velsu iznosi 7,9 miliona američkih dolara. Del Potro je trijumfom inkasirao 1,34 miliona dolara, a Federer će biti bogatiji za 654.380 američkih dolara.

Federer: Prokockao tri meč lopte ( AFP)

Bio je ovo 25 međusobni okršaj dvojice tenisera i sedma pobjeda Del Potra, koji je večeras osvojio prvu ATP Masters titulu u karijeri.

Podsjetimo da je ovo prvi poraz Federera ove godine, koji je prije meča s Delpom imao 21 pobjedu iz isto toliko mečeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.