TENIS

Monika Seleš najmlađa pobjednica Rolan Garosa

Avaz Sport

11.6.2018

Prije 28 godina, 10. juna 1990. godine, Monika Seleš osvojila je svoj prvi gren slem turnir u karijeri, Rolan Garos.

Fenomenalnoj jugoslavenskoj teniserki tog dana u finalu se suprotstavila iskusnija Njemica Štefi Graf (Steffi), ali je Novosađanka bila bolja u dva seta (7:6, 6:4).

Veliko rivalstvo


Monika Seleš je tada sa svega 16 godina i šest mjeseci postala najmlađa pobjednica Rolan Garosa, što je ostala i do danas. Trijumf u Parizu nad četiri i po godine starijom igračicom bio je pokazatelj o kakvom se vanserijskom teniskom talentu radi, najava uspješne karijere te velikog rivalstva s također fantastičnom Njemicom.

U godinama koje su uslijedile do svog 20. rođendana, mlada Seleš furiozno je osvojila još osam glen slem naslova, od kojih sedam igrajući za Jugoslaviju, a jedan kao državljanka Sjedinjenih Američkih Država. Postala je i najbolja teniserka svijeta prema WTA renkingu i činilo se da će dugo vladati ovim sportom.

Međutim, tri godine nakon osvajanja prvog Rolan Garosa, tokom jednog meča, napadnuta je nožem i ubodena u leđa. Niko ne zna u kojem pravcu bi išao ženski tenis i bi li na samom vrhu bile Margaret Kort (Court), Serena Vilijams (Williams) i Graf da tog kobnog 30. aprila 1993. godine opsjednuti navijač Štefi Graf Ginter Parhe (Gunther Parche) nije nožem dugim 23 centimetra napao Moniku Seleš na turniru u Hamburgu. 

Nakon napada, u kojem je zadobila povredu leđa, Seleš je bila prinuđena napraviti dugačku pauzu od tenisa, što ju je koštalo novih osvojenih turnira, a svjetski tenis ostao je uskraćen za nastupe vjerovatno najtalentiranije igračice svih vremena. 

Kuća slavnih

- Da Monika Seleš nije izbodena nožem, sada ne bismo pričali o Sereni Vilijams i njenom rekordu po broju gren slemova. Ona je nadmašila Štefi Graf, koja je do svoja 22 gren slema stigla u velikoj mjeri zahvaljujući onome što se desilo Moniki - izjavila je jednom prilikom slavna američka teniserka Kris Evert (Chris).

Posljednji profesionalni meč u karijeri Monika Seleš odigrala je u Parizu 2003. godine, a zvanično se od tenisa oprostila pet godina kasnije. Godine 2009. uvrštena je u tenisku Kuću slavnih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.