TENIS

Nadal: Nisam opsjednut utrkom s Rodžerom

Avaz Sport

12.6.2018

Rafael Nadal tvrdi da nije opsjednut utrkom sa svojim najvećim rivalom Rodžerom Federerom (Roger) prema broju osvojenih gren slem pehara.

Švicarac Federer (36) trenutno je rekorder u svijetu tenisa sa 20 titula sa četiri najveća turnira. Španac Nadal (32) ima 17, od kojih je posljednji osvojio prije dva dana na Rolan Garosu u Parizu.

Na udaru povreda 

Nadal je do svog 11. trijumfa u francuskoj prijestonici došao s uvjerljivih 6:4, 6:3, 6:2 u finalu protiv Austrijanca Dominika Tima (Dominic Thiem).

No, prvi igrač svijeta kaže da nije opterećen utrkom s Federerom.

- Nikad nisam bio zaluđen takvim stvarima. Ne možete uvijek biti frustrirani ako neko ima više novca od vas, veću kuću ili više gren slem titula. Ne možete živjeti s tim osjećanjem.

Naravno, volio bih da imam 20 titula kao Rodžer, možda i više, ali to nije nešto što mi se nalazi u mislima - tvrdi Nadal.

Mnogo više Rafa pažnje želi posvetiti svom zdravstvenom stanju. U prošlosti je zbog povreda propustio devet gren slem turnira. Čak je i ove godine imao problema zbog kojih je na Australian Openu predao četvrtfinale Marinu Čiliću.

U nedjelju je osjetio bolove u šaci prije nego što je uspio petom meč loptom matirati Tima. Nadal stoga nastavku karijere pristupa više filozofski nego s konkretnim planovima.

Protiv sata

- Ne možete se takmičiti s godinama ili satom koji stalno otkucava. Da ste mi rekli prije sedam ili osam godina da ću ovdje, sa 32, biti prvak, rekao bih da je to nemoguće.

Zato nisam zabrinut time šta nosi budućnost. Tenis je veoma bitan dio mog života, ali i nije sve - rekao je Nadal.

Sa 11 titula na Rolan Garosu Rafa je rekorder među teniserima prema broju trofeja na jednom gren slem turniru.

Slijedi Vimbldon

Naredni gren slem izazov za Nadala bit će Vimbldon (turnir počinje 2. jula), na čijoj travi nije imao uspjeha kao na drugim vodećim turnirima.

Kralj zemljanih terena Vimbldon je osvajao dva puta (2008., 2010.), dok je poslije toga jednom ispao u prvoj rundi te još dva puta u drugoj.

- Drastična je promjena prijeći sa zemlje na travu, a još sam ranije bio mlađi i brži. Vidjet ćemo šta će se desiti i kako ću se osjećati - rekao je Nadal.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.