Preminuo najveći hrvatski stonoteniser Dragutin Šurbek

Fena
15.07.2018 15:42

Foto: Dragutin Šurbek

U noći sa subote na nedjelju u 72. godini preminuo je Dragutin Šurbek, najveći hrvatski stonoteniser koji je dva puta postajao svjetskim prvakom, a na svjetskim i evropskim prvenstvima osvojio ukupno 36 medalja. 

Dragutin Šurbek rođen je 8. avgusta 1946. u Zagrebu, u radničkoj porodici na Trnju. Počeo je igrati stoni tenis u osnovnoj školi, pa onda na Ribnjaku, da bi nastavio u klubu Poštar. Godine 1964. postao je reprezentativac i malo iza toga završio je u najjačem zagrebačkom klubu Zagrebu, koji je kasnije promijenio ime u GSTK Vjesnik Zagreb. I to je bilo najbolje i najbogatije Šurbekovo razdoblje.

Na turnirima širom svijeta trijumfirao je 112 puta, od čega je 42 puta bio pojedinačni pobjednik, 32 puta je slavio u muškim parovima, četiri puta u mješovitim parovima, a 34 puta u ekipnim takmičenjima.

Nakon osamostaljenja Hrvatske zaigrao je za reprezentaciju uz Zorana Primorca te sa 46 godina bio najstariji učesnik Olimpijskih igara u Barceloni 1992. Godinu poslije je u paru s Primorcem osvojio srebreno odličje na Mediteranskim igrama u Francuskoj.

Za svoja postignuća Dragutin Šurbek je 2014. godine odlikovan "Redom Kneza Branimira s ogrlicom", a u decembru prošle godine Hrvatski olimpijski odbor dodijelio mu je nagradu "Matija Ljubek" za izuzetan doprinos razvoju sporta u Hrvatskoj.

NA VRH