TENIS

Peta teniserka svijeta reagirala na povredu protivnice: Šta da je neko dobio srčani udar na terenu

Screenshot

b92.net

9.8.2018

Elina Svitolina, peta teniserka svijeta, reagirala je na povredu protivnice Mihaele Buzarnesku (Buzărnescu) na WTA turniru u Montrealu.

Buzarnesku je doživjela tešku povredu u trećem setu duela sa Svitolinom, kada je u pokušaju da stigne jednu lopticu, nezgodno stala i stradao joj je skočni zglob.

Ostala je na terenu u suzama, a potom je stadion napustila u kolicima. 

- Mogla sam odmah da vidim da je u pitanju izuzetno ozbiljna povreda. Bila sam šokirana, ona je patila zbog bolova. Nisam znala šta da radim - rekla je Svitolina.

Ukrajinka je dodala da postoje rješenja da se poveća sigurnost igrača na terenu.  

- Mislim da bi trebalo da uvijek pored terena imamo nekoliko ljudi koji imaju medicinsko znanje jer sudija i ja nismo znali šta da radimo u ovakvoj situaciji, kada je povreda bila izuzetno ozbiljna - rekla je  Svitolina.

U tome bi mogli da učestvuju i sami teniseri, ako bi se malo više educirali.  

- Možda bi igrači trebali pohađati određene kurseve ili nešto slično da bi znali kako da se ponašaju u ovakvim situacijama. Naprimjer, šta da je neko doživio srčani udar? Morate da reagirate u sljedećoj minuti, a ne da svi čekamo pet-šest minuta da neko od ljekara stigne - dodala je trenutno peta teniserka svijeta.

Za kraj, ponovila je da je tenis često suviše naporan zbog mnogih putovanja, dugih mečeva. 

- Pod konstantnim smo pritiskom sve vrijeme, a i uvjeti znaju biti teški. Ako je mnogo toplo, ne znate šta može da vam se desi. Mislim da se sve to mora popraviti - zaključila je Svitolina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.