FORBES REVIJA Na drugom mjestu je Dankinja Karolina Voznjački

Serena Vilijams najplaćenija sportašica svijeta

Većinu novca zaradila van terena

Fena
22.08.2018 14:27

Foto: Arhiv

Američka teniserka Serena Vilijams (Williams) najplaćenija je sportašica svijeta, objavila je američka revija Forbes.

U posljednjih 12 mjeseci zaradila je 18 miliona dolara.

Među prvih deset najplaćenijih sportašica čak osam su teniserke. 

Serena Vilijams, nekadašnja prva dama svjetskog tenisa, koja je lani postala majka, većinu novca je zaradila van terena, dok je u tom periodu od igranja tenisa zaradila svega 62.000 dolara.

- Serena ima ugovore za ''Nike'', ''Intel'', ''Audemars Piquet'', ''JP Morgan Chase'', ''Lincioln'', ''Gatorade'' i ''Beats''. Samo 16 sportista na svijetu je u proteklih 12 mjeseci zaradilo više izvan sportskih terena - napisao je novinar Forbesa Kurt Badenhausen.

Serena Vilijams je duže vrijeme najbogatija sportašica svijeta. Samo s teniskim nagradama u karijeri je zaradila 86 miliona dolara. U tenisu više od nje su zaradili još samo Rafael Nadal, Novak Đoković i Rođer Federer (Roger).

Na drugom mjestu je Dankinja Karolina Voznjački (Caroline Wozniacki) s 13 miliona, treća je još jedna američka teniserka Sloun Stivens (Sloane Stephens) (11,2), slijede Špankinja Garbine Muguruza (11), Ruskinja Marija Šarapova (10,5) i Venus Vilijams (Williams 10,2). 

Na sedmom mjestu je prva neteniserka, igračica badmintona iz Indije Pusarla Venkata Sindhu, koja je od juna 2017. do juna 2018. zaradila 8,5 miliona dolara. Prvih deset najplaćenijih sportašica zaključuje prva teniserka svijeta, Rumunka Simona Halep (7,7), bivša američka automobilistkinja Danica Patrik (Patrick 7,5) i pobjednica Vimbldona, Njemica Anđelik Kerber (Angelique, 7).

Forbes je još u junu objavio mušku listu, na kojoj je prvi bokser Flojd Mejveder (Floyd Mayweather) sa 285 miliona dolara, na drugom i trećem mjestu su nogometaši Lionel Mesi (Messi, 111) i Kristijano Ronaldo (Cristiano, 108).

NA VRH