TENIS

Osaka iz Osake kraljica Njujorka

Žao mi je što je sve ispalo tako, kazala je Naomi, pobjednica US Opena

Piše: F. IBRULJ

10.9.2018

Kad sa 20 godina osvojite gren slem naslov, kad ispunite svoje snove, mnogi očekuju da mladalački skačete po terenu, da slavite pobjedu, da svoje oduševljenje ne može sakriti, zaustaviti.

Japanska teniserka Naomi Osaka ostala je da sjedi u stolici u Njujorku nakon trijumfa na US Openu, pogled joj nije odavao lice pobjednice, pogled u daljinu, kao da je izgubila meč. Kao da se pitala: “Jesam li ovo zaslužila?”

- Maštala sam da igram finale US Opena sa Serenom Vilijams. Drago mi je što sam dobila tu priliku u životu. Znam da ste svi navijali za nju. Žao mi je što je sve ispalo tako, ali hvala što ste gledali naš meč - govorila je Osaka nakon meča kao da se izvinjavala publici.

Majčino prezime

Naomi je rođena 16. oktobra 1997. godine, simbolično ili ne, u gradu Osaki. Igra pod zastavom Japana iako od treće godine živi u Sjedinjenim Američkim Državama. U grad Fort Loderdejl na Floridi porodica Osaka stigla je kad je Naomi imala tri godine.

Zanimljivo, njen otac je Leonard Fransoa, porijeklom s Haitija, ali su Naomi, njena majka i sestra ostavile majčino prezime smatrajući kako će im to olakšati neke stvari u životu po dolasku u Ameriku.

Majčin otac nije odobravao vezu svoje kćerke Tamaki s tamnoputim Leonardom pa dugo nije kontaktirao sa porodicom. Zato Naomi često voli reći:

- Kad dođem u neke gradove, države, posebno u Japan, ljudi ne očekuju da će vidjeti neku tamnoputu djevojku sa prezimenom Osaka.

Da porodica Osaka pomalo liči na porodicu Vilijams, potvrđuje i činjenica da se njena sestra Mari, također, bavi tenisom, dok sve konce, čini se, vuče majka.

- Ona se žrtvovala za mene, ona je tu uvijek, na svakom meču. Nedostaje mi tata ovdje, ali on šeta okolo, nije mogao gledati finale, to će uraditi kasnije – istaknula je Naomi.

Nakon što je ušla u finale, nekako je tiho prošaputala u mikrofon na terenu: “Serena, volim te.” Na terenu je, međutim, bila neka druga Naomi.

Poput djeteta

- Kad sam zakoračila na teren, osjećala sam se kao druga osoba. Od tog trenutka nisam više bila njen navijač, samo sam teniserka koja igra ovaj sport protiv neke druge teniserke. Ipak, kad me je na kraju Serena zagrlila, ponovo sam se osjetila kao dijete - priznala je Osaka.

Sjenu na finale bacili su nedoličnim ponašanjem Vilijams i njen trener Patrik Moratoglou. Mogao je možda sudija u stolici Albert Ramos drugačije reagirati, baš kao i Serena, koja je u raspravi s Ramosom potpuno nepotrebno spominjala borbu za svoja prava i svoju kćerku. To Osaka, koja je upravo Serenu izdvajala kao idola, nije zaslužila. Osaku već danas mnogi smatraju nasljednicom baš Serene Vilijams.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.