SUDBINE

Roditelji bježali iz rata, sin želi osvojiti svijet

Porodica iz Sijera Leonea skrasila se u Americi

Avaz Sport

23.9.2018

Kada je u proljeće ove godine stigao do finala u američkom Delrej Biču, kao igrač s pozivnicom, već je tu bila senzacija, a onda je osvojio turnir za prvu ATP titulu.

Frensis Tijafo (Frances Tiafoe) najavio je da se na njega može računati kao na jednog od predstavnika nove generacije talentiranih tenisera.

Građanski rat

A njegova priča nije baš tako jednostavna. Frensis i njegov brat blizanac Frenklin (Franklin) rođeni su u porodici koja je 1993. godine imigrirala u Sjedinjene Američke Države iz Sijera Leonea, bježeći od građanskog rata.

Majka je radila kao medicinska sestra, najčešće u noćnim smjenama. Otac je bio građevinski radnik i igrom slučaja je učestvovao u gradnji terena za teniski klub.

Kažu da je bio najvredniji radnik, pa mu je ponuđeno da bude domar u klub, nakon što su tereni sagrađeni.

Slavni reper

I tako su mlada braća često boravila na teniskom terenu, s obzirom na to koliko je bio cijenjen rad njihovog oca, dozvoljeno je da dva dječaka, ne baš tako imućna, treniraju u klubu koji je bio namijenjen upravo imućnim ljudima.

Mladi Frensis marljivo je trenirao, a nakon zapaženih juniorskih rezultata, primijetio ga je slavni reper Jay-Z, koji osnovao firmu za sportski menadžment.

Kao 17-godišnjak, postao je najmlađi Amerikanac koji je učestvovao u glavnom turniru Rolan Garosa nakon Majkla Čanga (Michael Chang) iz 1989.

Danas ima 20 godina, 40. je igrač svijeta (četvrti je najmlađi igrač u top 50 na ATP listi), a reper mu više nije menadžer. Pred njim je, mnogi misle, velika budućnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.