SAUDIJSKA ARABIJA

Nole i Rafa pred teškom odlukom: Ogroman pritisak na dvojicu najboljih tenisera poslije slučaja "Kašogi"

Voljeli bismo da iskoriste svoju popularnost te skrenu pažnju na ugrožavanje ljudskih prava

Nadal i Đoković

Avaz.ba

18.10.2018

Planirana egzibicija između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala u Saudijskoj Arabiji mogla bi biti otkazana pošto svjetska javnost vrši veliki pritisak da obojica odustanu od meča ili da ga iskoriste da bi skrenuli pažnju na katastrofalno stanje po pitanju ljudskih prava u toj zemlji.

Srbijanac i Španac su dogovorili da odigraju egzibicioni meč u Džedi kako bi navodno doprinijeli popularizaciji tenisa u Arabiji, koja nema nijednog profesionalnog tenisera, ali mnogi misle da je to samo pokušaj tamošnjih vlasti da zamaskiraju pravu situaciju u državi i poprave svoj imidž u svijetu.

Razlog zašto su se pritisci na njih dvojicu pojačali jeste najnoviji slučaj nestanka, a možda i ubistva novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), a organizacija za zaštitu ljudskih i drugih prava "Amnesty international" poziva Noleta i Rafu da dobro razmisle koji će naredni potez povući. 

- Na Nadalu i Đokoviću je da odluče gdje će igrati svoje egzibicione mečeve, ali, ako već idu u Džedu, voljeli bismo da iskoriste svoju popularnost te skrenu pažnju na ugrožavanje ljudskih prava. Makar jedan tvit o hrabrim borcima za ljudska prava u toj zemlji bio bi dovoljan za početak - zaključio je Alan Hogart iz britanskog ogranka ove organizacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.