NOVA PRAVILA

Vimbldon od iduće godine uvodi taj-brejk u odlučujućem setu

Pravilo će biti primjenjivano u svim konkurencijama

Ilustracija

Fena

19.10.2018

Već od sljedeće godine na najvećem teniskom turniru u Vimbldonu više neće biti mogućnosti za trodnevne maratone, kao što je bio onaj između Džona Iznera (John Isner) i Nikolasa Mahuta (Nicolas), koji je odigran 2010. godine i završio pobjedom Amerikanca 70:68 u petom setu, jer će kod rezultata 12-12 u odlučujućem setu o pobjedi odlučivati taj-brejk, saopćili su u petak iz "All England Cluba". 

Pravilo će biti primjenjivano u svim konkurencijama, a igrat će se taj-brejk do sedam poena i s najmanje dva poena prednosti. 

- Pri donošenju odluke smo analizirali podatke o mečevima odigranim u posljednjih 20 godina, saslušali smo i mišljenje igračica, igrača te sudija, a uzeli smo u obzir i ostale faktore, poput slaganja rasporeda i doživljaja za gledaoce - izjavio je predsjednik "All England Cluba" Filip Bruk (Philip Brook).

Vimbldon se tako pridružio US Openu, koji je do sada bio jedini gren slem turnir u kojem je taj-brejk odlučivao o pobjednici ili pobjedniku, samo što se u Njujorku igra već kod rezultata 6:6 u odlučujućem setu. Očekuje se da bi Australijan Open i Roland Garosu mogli uskoro krenuti istim putem, kao što je bio slučaj i s Dejvis kupom, u kojem je taj-bejk u odlučujućem setu uveden prije dvije godine. 

- Prema našem mišljenju, došlo je vrijeme za uvođenje taj-brejka u mečeve koji nisu završili tokom odlučujućeg seta u nekakvom prihvatljivom rezultatskom okviru. Svjesni smo da je takvih mečeva, koji imaju dugačke odlučujuće setove, jako malo, a naš je dojam kako je taj-brejk pri rezultatu 12:12 uravnoteženo rješenje i daje dovoljno prilika igračima da o pobjedniku odluče na osnovu pravila od dva gema prednosti. Ujedno, to nam daje priliku da meč završi u prihvatljivom vremenskom okviru - zaključio je Filip Bruk argumentirajući odluku vodstva najstarijeg i najpoznatijeg teniskog turnira na svijetu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.