NAKON 118 GODINA

Novi format Dejvis kupa: Đoković poziva na bojkot, Federer se posvađao s idejnim začetnikom

A u pozadini se vrti priča o silnim novcima

Dejvis kup: Hrvatska posljednja osvojila takmičenje u ovom formatu. AFP

Sportske.jutarnji.hr

26.11.2018

Hrvatska je teniska reprezentacija u Lilu ispisala historiju i osvojila posljednji Dejvis kup koji se u ovom formatu igrao punih 118 godina. Od sljedeće godine ovo prestižno takmičenje preuzet će konzorcij pod imenom "Kosmos", na čijem je čelu proslavljeni nogometaš španske reprezentacije i Barcelone Žerar Pike (Gerard Pique).

Ideja novog formata je popularizirati ovakvu vrstu takmičenja, a u pozadini se vrti priča o silnim novcima koji su na raspolaganju grupi "Kosmos".

Iz različitih su razloga brojni sportisti već najavili da bi mogli bojkotirati ovo takmičenje koje se sigurno više neće zvati Dejvis kup, ali se novo ime još ne zna. 

Šveđanin Fredrik Rosengren, trener najboljeg britanskog tenisera Kajla Edmunda (Kyle) i bivši trener hrvatskog tenisera Marija Ančića, u razgovoru za "Source Podcast" iznio je vrlo kontroverzno viđenje budućeg formata Dejvis kupa. Navodno je Novak Đoković kao predsjednik savjeta igrača ATP-a pozvao sve tenisere na bojkot budućeg izdanja Dejvis kupa. Razlog tomu je neprihvatljivo pravilo prema kojem teniseri moraju barem dvaput nastupiti na ovom takmičenju ako žele igrati za svoju državu na Olimpijskim igrama.

Dejvis kup je mrtvo takmičenje. Nisam čuo da je iko od igrača rekao bilo što pozitivno o takvome novom formatu. Stvarno mislite da će Federer ili Đoković htjeti igrati na takvome takmičenju? Glupost! Kajl je prošle sedmice dobio Novakov e-mail u kojem ga obavještava o tome pravilu te ga poziva da takvu odluku bojkotira. To nam očigledno govori da Đoković nema namjeru nastupiti u novom Dejvis kupu - zaključio je Rosengren.

Novi format predstavljen je na način da će od sljedeće godine 18 reprezentacija sudjelovati u takmičenju, a prvak će biti poznat poslije završnog turnira koji će se igrati od 18. do 24. novembra u Madridu.

Ne postoji sudar ega između mene i Rodžera Federera

Žerar Pike jedan od najboljih nogometaša Barcelone i Španije, gazda grupe "Kosmoa", koja će od sljedeće godine organizirati Dejvis kup u novom sistemu, pojasnio je odnose s Rodžerom Federerom (Roger). Švicarac je, naime, tokom US Opena rekao kako se nada da Dejvis kup neće postati Kup Pike. 

- Ne želim biti zaštitni znak Dejvis kupa i to takmičenje neće postati Kup Pike.

Pike tvrdi da ne želi pogoršavati situaciju.

- Ne postoji sudar ega između mene i Federera. Uvijek sam govorio da je on jedan od moja tri sportska idola. Ostala dva su Majkl Džordan (Michael Jordan) i Leo Mesi (Messi). Federer je vrh vrhova, apsolutno ga respektiram kao tenisera. On je jedan od najvećih sportista uopće. Ja sam samo rekao da je on u određenoj dobi kad bira turnire koje će igrati, jer ne može ih više sve igrati. Nikada u životu neću kritizirati Federera sportaša - poručio je Pike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.