TENIS

Sva svoja znanja sabrao sam u knjige

Piše: E. M.

10.12.2018

Sportisti se vremenom, jednostavno, stope s onim čime se bave. Tako se Jadranko Pirić, veliko ime tuzlanskog sporta, jednostavno identificirao s tenisom. Iako je danas u penziji, Pirić je i dalje veoma aktivan na terenima.

Podijeli i poneki savjet, ali kaže da današnja omladina uglavnom “sve zna”. Cijenjen je i priznat u svom gradu, a da sve ne bi otišlo u zaborav i da se veliko znanje ne bi izgubilo, ovaj stručnjak već godinama ideje i planove “baca” na papir. Prošle godine objavio je svoju petu knjigu o tenisu.

- Sabrao sam neka svoja znanja i sve ih stopio u knjige. Počeo sam od planiranja u tenisu, a sve je počelo dok sam bio u Teniskom klubu Sloboda. Ta je knjiga obuhvatila sve sadržaje za planiranje treninga - školu tenisa, mini tenis, selekcije u klubu, takmičare... 

Nakon te prve knjige, jednostavno se razvila potreba za ostalim, pa sam izdao još četiri knjige. Iako se danas mnogo ljudi bavi fizičkom spremom sportista, prema mom nekom zaključku i saznanjima, nije bilo puno materijala o fizičkoj pripremi za igrače tenisa - kazao je Pirić.

Naglašava da svaka knjiga ima posebnu vrijednost kako bi se trasirao razvoj igrača ne samo u tenisu. Naravno, osvrnuo se i na specifičnosti ovog sporta.

- Recimo, znamo da bez dobrog kretanja nema ni dobrog tenisa, pa sam i u tom dijelu posvetio mnogo prostora. Također, tehnika i izvođenje udarca su uvjetovani radom nogu, pa sam i tu elaborirao dosta stvari - ističe Pirić. 

U svijetu tenisa Pirić je od svoje desete godine, a za sebe kaže da je sportska duša. Bavio se fudbalom, kasnije je kao svestrani sportista bio i instruktor skijanja.

Nakon završene teniske karijere, položio je ispit za trenera kod profesora i čuvenog stručnjaka Radmila Armenulića u Beogradu, na šta je ponosan. U Slobodi je obavljao sve funkcije, vodio je školu tenisa, bio je glavni trener, sekretar...

Sin Aljoša uspješan trener

Jadrankov sin Aljoša je selektor naše teniske reprezentacije. Aljoša danas živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje se skrasio na jednom od tamošnjih univerziteta i veoma je uspješan u svom poslu.

Teniski savjeti starijeg Pirića su Aljoši od velike pomoći i u Americi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.