KARIJERE

U Melburnu su me zamijenili sa slavnom Ruskinjom Šarapovom

Danas studira građevinsko inžinjerstvo na Univerzitetu Ilinois, gdje je treća godina

Čolić i Šarapova: Neodoljivo liče. Instagram

Jasmin Alibegović

28.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5

Mnogi mladi sportisti, nažalost, ne vide budućnost u Bosni i Hercegovini pa se odlučuju da napuste našu zemlju. Jedna od njih je i 21-godišnja teniserka Lejla Čolić, koja je u periodu od 2010. do 2014. godine važila za jednu od najboljih juniorki u BiH.

Čolić je bila članica reprezentacije BiH, a sada se nalazi u dalekim Sjedinjenim Američkim Državama, odakle je u razgovoru za “Dnevni avaz” govorila o svojoj karijeri, razlozima zbog kojih je napustila domovinu i planovima u budućnosti.

Dvije godine 

Rođena Sarajka svoj prvi susret s tenisom imala je sa nepune četiri godine i od tada je znala da je taj sport ono čime se želi profesionalno baviti. 

- Rado se prisjećam svojih treninga i takmičenja. Jednostavno, u to vrijeme sve je bilo podređeno tenisu i uživala sam maksimalno u tome - kaže Čolić, za koju prvi osvojeni nacionalni turniri i pehari imaju posebnu emotivnu vrijednost.

Njeni počeci bili su obećavajući. Međutim, kada je trebala prijeći u seniorsku kategoriju, doživjela je veoma tešku povredu ruke. Zbog svega toga, u jesen 2016. godine odlučila je da napusti Bosnu i Hercegovinu. 

- Dvije godine sam bila udaljena od teniskog terena i za mene je to bio najteži period u životu.

Tada sam donijela odluku da, ukoliko saniram tu povredu, želim nastaviti igrati tenis i istovremeno se obrazovati. Amerika mi je nudila tu mogućnost, te sam odlučila napustiti BiH. Porodica je ostala u BiH, a ja sada sama živim u Americi - priča nam mlada teniserka. 

Ona danas uspješno studira građevinsko inžinjerstvo na Univerzitetu Ilinois u Čikagu, gdje je treća godina. Osim toga, prva je teniserka svog univerzitetskog tima.

- Prvi sam igrač tima i to me obavezuje da moram raditi i truditi se više od drugih. 

Još su sve opcije otvorene, tako da nakon završetka studija imam mogućnost povratka u profesionalni tenis - ističe naša sagovornica.

Nikada se nije voljela eksponirati u javnosti, a smatra da su mladi sportisti zapostavljeni u BiH. 

Čitanje knjiga

- Ja sam, jednostavno, igrala tenis iz ljubavi i uživala u njemu maksimalno, nisam voljela eksponiranje u javnosti. Mislim da su mladi sportisti u BiH zapostavljeni, posebno kada se radi o tenisu. 

To je individualni sport i uvijek su najveći teret snosili igrači i roditelji - naglašava ona.

U Americi ima cijeli tim koji je uključen u njen trenažni proces. Trenira šest sati dnevno, raspoređenih na tenis, teretanu, kondiciju, jogu, vježbe rehabilitacije i masaže za brzi oporavak tijela na kraju svakog dana. 

- Tu su teniski, fitnes i kondicioni treneri, ljekari, psiholozi, fizioterapeuti i nutricionisti, tako da je smanjen pritisak na igrača. Prije svakog meča imam sastanak i razgovor s timom, slušam muziku, te obavim istezanje i zagrijavanje, što mi omogućava da što bolje uđem u meč. Hranim se zdravo i trudim se imati izbalansiranu ishranu koliko je to moguće u Americi - otkriva nam Lejla, koju posebno fascinira igra slavne Serene Vilijams (Williams).

Ispričala nam je i jednu zanimljivu situaciju koja joj se desila na aerodromu u Melburnu dok se vraćala s juniorskog Australian Opena.

- Grupa ljudi je pomislila da sam Ruskinja Marija Šarapova te su htjeli autogram i da se fotografiram s njima. Na kraju je i osiguranje moralo reagirati - otkriva Čolić. 

Lejla u terenu i van njega je posve drugačija osoba, a njen atraktivan izgled ne ostavlja ravnodušne mnoge Amerikance.

- Van terena sam vrlo mirna, opuštena, druželjubiva i vesela osoba. U Americi imam priliku susretati se sa mnogo mladih osoba, koje me žele upoznati, pa ponekad moram biti spremna izbjeći određene situacije. Nema neki poseban tip muškarca koji me privlači, a mislim da bi sport trebao biti sastavni dio i njegovog života - otkriva nam Lejla, koju najviše odmara čitanje knjiga. 

Ogroman uspjeh Džumhura i Bašića

Čolić nastoji pratiti i bh. tenisku scenu na kojoj blistaju Damir Džumhur i Mirza Bašić. 

- Uspjeh naših tenisera poput Džumhura i Bašića, a i nekih koji su bili veoma blizu ulaska u top 100 je ogroman. Samo oni znaju koliko težak put su morali prijeći - ističe mlada teniserka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.