POLEMIKA

"Guardian" kritizirao Đokovića: Novak je doveo tenis u opasnost

Također se navodi da je sve to besmisleni udar

Novak Đoković. Arhiv

Espreso.rs

9.3.2019

Odlazak Krisa Kermoda (Chris) s mjesta predsjednika ATP-a nije promakao britanskom "Guardianu". 

Novinar tog lista Kevin Mičel (Michel) je u komentaru kao glavnog krivca za to označio Novaka Đokovića, predsjednika Vijeća igrača ATP-a. Naslov teksta je "Tenis gubi u sukobu Novaka Đokovića i Krisa Kermoda", a u uvodu se navodi da će Kermodov odlazak ostaviti vrh tenisa u vakuumu u trenutku kada je kraljevskom sportu potrebno snažno vodstvo. 

Također se navodi da je sve to besmisleni udar, projektiran od Novaka Đokovića protiv jednog od najinovativnijih administrativaca u sportu, ostavljajući pritom tenis u opasnosti. 

- Izgubio je i on, ali i tenis. Đoković, koji je u karijeri zaradio 128.804.799 dolara, ušao je u raspravu s Kermodom, kojem su trebala četiri glasa da bi opstao na poziciji na kojoj je bio, ali je izgubio. Ironija je da je Novak tražio transparentnost od Kermoda o pregovorima i podjeli prihoda, ali kada je upitan je li lično želio da se Kermod ukloni i zašto, zaobilazio je temu u neugodnoj razmjeni s novinarima, tvrdeći da je sve povjerljivo. Novak može biti razoružavajuće šarmantan, kao i tvrdoglav kod teških pitanja. Ima ih još. Ko će zamijeniti Kermoda? Hoće li Đoković i većina igrača odobriti nekog novog? Možda bi voljeli nešto kazati u imenovanju - naveo je Mičel. 

Novinar "Guardiana" je kao jedno od velikih Kermodovih dostignuća naveo i njegov doprinos podizanju nagrada u tenisu sa 5,2 na više od devet miliona eura. 

- Vimbldon je povećao zaradu teniserima svake godine pomalo, kao i što su učinili masters turniri. Primjera radi, Kameron Nori (Cameron Norrie), britanski broj dva, porazom u uvodnoj rundi će zaraditi 15.610 dolara, dok će pobjednik, koji će očigledno biti Novak, zaraditi čak 1,3 miliona - napisao je britanski novinar u tekstu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.