TENIS

Federer lovi 101. titulu u karijeri

Posljednja prepreka je Amerikanac Izner

Federer: Šapovalov kapitulirao za 74 minute. AFP

Avaz Sport

31.3.2019

Švicarac Rodžer Federer (Roger) i Amerikanac Džon Izner (John Isner) finalisti su drugog ATP masters turnira sezone u Majamiju (Sjedinjene Američke Države).

Prema MOZZART kladionici, Švicarac je favorit na domaćem terenu. Kvota na pobjedu Federera iznosi 1,20, dok se na trijumf Iznera nudi kvota od 4,00.

U polufinalnim mečevima turnira čiji nagradni fond iznosi čak 9,3 miliona dolara, 37-godišnji Federer je kao peti nosilac pobijedio kanadskog tinejdžera Denisa Šapovalova (Shapovalov) sa 6:2, 6:4.

Novi rekord

Legendarnom Švicarcu bilo je potrebno samo 74 minute da se obračuna sa 18 godina mlađim rivalom. Time se plasirao u svoje 50. finale na masters turnirima, što je novi rekord (Federer sada ima jedno više finale od Španca Rafaela Nadala, uz 27 titula).

- Uživao sam u igri. Kada Denisu dozvolite da igra, on ima ozbiljnu snagu, zaista je u stanju da vas stavi u neugodnu poziciju - rekao je Federer o talentiranom Kanađaninu, inače 20. igraču svjetske ATP liste.

Posljednja prepreka Federeru na putu prema 101. ATP tituli u karijeri danas (18 sati) bit će domaći igrač Izner.

Opasan servis

Amerikanac je sa 7:6, 7:6 porazio drugog Kanađanina, 18-godišnjeg Feliksa Oger-Alijasima (Felix Auger-Aliassim). Izner (33) imao je 21 as u polufinalu, a na njegov servis upozorava i Federer.

- Igrati protiv jakog servera kao što je Džon izgleda kao šutirati penale u fudbalu, ali uživam u tome - rekao je Švicarac.

Federer (4. ATP) i Izner (9. AZP) do sada su međusobno odigrali sedam mečeva u kojima je Federer slavio pet puta.

Kasno za prvo mjesto

Iako igra u sve boljoj formi, Federer kaže da je u njegovim godinama nerealno razmišljati o povratku na prvo mjesto ATP liste na kojem je ranije u karijeri proveo čak 310 sedmica.

- Da bih bio u prilici da se borim za prvo mjesto potrebna su mi tri gren slema na visokom nivou u jednoj godini. Međutim, nije razumno da razmišljam o tome sa 37 godina - kaže Federer.

Kvote za online igru te čekaju u Mozzartu! Registriraj se na sajtu, uplati na račun (putem Klikera, xBona, banke ili na drugi način) i pridruži se pobjednicima!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.