ZANIMLJIVO

Kontroverzna taktika o kojoj bruji teniski svijet: Mnogi ne razumiju genijalce

Vrlo učinkovit potez

Kirgios: Našao se u centru pažnje. Screenshot

Index.hr

5.4.2019

Nik Kirgios (Nick Kyrgios) još se jednom našao u centru pažnje. Ovaj put zbog svoje taktike na teniskom terenu kada je u meču protiv Dušana Lajovića koristio servis "ispod ruke".

Riječ je o nekarakterističnom servisu, no vrlo učinkovitom što se i pokazalo na meču protiv Lajovića.

Servis se izvodi tako da se loptica prilikom servisa ne baca iznad glave, već ostaje ispod ruke, u visini ili ispod visine reketa. Servira se s puno manje snage nego u običnom servisu. Tu taktiku nije izmislio kontroverzni Australac, ona je tu otkad je i tenisa.

Mnogi ne razumiju genijalce pa ih pokušavaju osporiti u tome što rade i što oni ne razumiju. On ima neprirodan instinkt i viziju. Nepredvidiv je, a njegovo umijeće je fenomenalno. Da, mentalno je dosta labilan, ali je i dalje genijalac, barem u mojim očima  - riječi su slavnog Škota Endija Mareja (Andy Murray) o Kirgiosu. 

Spomenuti servis nastao je kad i tenis, početni udarac ovakvog izvođenja odlika je amaterskih tenisera kojima je tako jednostavno lakše. To je iskoristio i Kirgios, sviđalo se to drugima ili ne.

Rodžer Federer (Roger) ima svoje mišljenje o ovom servisu, a Federer je istaknuo Nadalovu taktiku pri čekanju servisa protivnika.

To je definitivno važeća taktika. Posebno kada je protivnik priljubljen za ogradu. S te tačke gledišta ne bi trebalo biti problem odigrati takav udarac. Jedino što se može dogoditi je da ispadnete tupavi ako promašite, ali zašto ne probati? Problem je u tome što to niko ne vježba na treningu. Zato, kad dođete na veliku scenu pred publiku, nije vam baš svejedno - misli Švicarac. 

Kirgiosa su mnogi kritizirali, no ovaj put nije napravio ništa izvan pravila.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.