ROLAN GAROS

Federer: To što Nadal igra lijevom rukom mijenja sve

Švicarcu je volej tokom cijelog turnira sjajno funkcionirao

Federer: Voli završiti meč volej udarcem. AFP

Avaz Sport

5.6.2019

Rodžer Federer (Roger) će poslije osam godina imati priliku na Rolan Garosu igrati s Rafaelom Nadalom. Ljubitelje tenisa raduje što će imati priliku vidjeti novi okršaj dvojice tenisera s najvećim brojem grend slem titula. 

Rodžer je jedan od malobrojnih koji i na šljaci voli igrati na mreži. Volej mu je tokom cijelog turnira sjajno funkcionirao. 

- Uvijek je u pitanju vaš pristup. Možda se ugledate na životinju kao na inspiraciju. Nisam siguran da možete da razmišljate o udarcu i da razmišljate kao da ste životinja. Sve zavisi od toga koliko naporno radite na treningu. Ili kako sebe inspirirate putujući svijetom. Kada dođe do izlaska na mrežu, morate to da uradite sa svrhom. Ne možete to da činite samo zato što vam je neko rekao da to radite. Morate da vjerujete u to. Dva posljednja poena na meču protiv Vavrinke (Stan Wawrinka) završio sam volej udarcima. Za mene je još veća čast ako pobijedim na taj način - kaže Federer. 

Rekao je i da nema smisla ulaziti u meč s Nadalom ako ne vjeruje u pobjedu. 

- Uvijek postoji šansa, protiv bilo kog igrača. Inače niko ne bi došao da gleda jer svi znaju rezultat unaprijed. Sport je takav, svaki meč treba da se odigra, a samo jedan pobjeđuje - dodao je Federer. 

Zna da će morati neke stvari prilagoditi protivniku. 

- Svi znamo ko je Rafa na šljaci i koje su njegove najbolje tačke i vrline. To što igra lijevom rukom mijenja sve. Imam dva dana da se odmorim, što je dobro, bolje je od jednog. Morat ću vježbati protiv nekog ko je ljevoruk. Igrao sam s petoricom dešnjaka, tako da je za mene ovo potpuna promjena. Sve je drugačije, a na to morate brzo da se naviknete, nema vremena za gubljenje - zaključio je Federer.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.