NEVJEROVATNO

Nedostaje joj po jedan prst na svakoj ruci, a sada je pred vratima Vimbldona

Jedna od najmlađih britanskih teniserki

Frančeska Džouns. Twitter

V. D./Avaz.ba

25.6.2019

Za neke ljude ograničenja ne postoje. Frančeska Džouns (Francesca Jones), mlada britanska teniserka, mogla bi postati najljepša bajka ovogodišnjeg Vimbldona. Najveća inspiracija je već sada. 

Ova teniserka je rođena bez jednog prsta na svakoj ruci, kao i na lijevoj nozi, dok je na desnoj bez dva. Ovog juna prvi put igra za ostvarenje sna i plasman u glavni žrijeb Vimbldona. Rođena je s ektodermalnom displazijom, bolesti zbog koje joj fale prsti na rukama i nogama, ali i zubi. Ovo je nije spriječilo da krene u ostvarenje svog sna, a iz mjeseca u mjesec napreduje. Trenutno je 297. teniserka svijeta i bori se za ulazak na najprestižniji turnir.

Ona uživa u tome što je uspjela srušiti brojne predrasude i loše procjene.

- Imam manje zuba nego većina ljudi. Rođena sam sa spojenim prstima i rascjepom nepca, pa sam nekoliko puta operirana. Veliko je zadovoljstvo raditi nešto što većina ljudi kaže da ne možeš. Mislim da ne bi trebali biti ograničeni razmišljanjima drugih - rekla je za Sky Sport britanska teniserka.

Bijelim sportom počela se baviti sa devet godina kada se preselila u Barcelonu i trenirala na akademiji Sančez Kasal, s koje su potekli i Endi Marej (Andy Murray) i Rafael Nadal. 

Doktori su govorili da je profesionalni tenis za nju nemoguća misija, a ova djevojka je pokazala suprotno.

Dobila je specijalnu pozivnicu za kvalifikacije Vimbldona jer je jedna od najmlađih britanskih teniserki u top 250. Pred njom tri meča i moguće je da ove godine neće ostvariti plasman u glavni žrijeb turnira, jedno je sigurno - njena bajka i dalje traje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.