VIMBLDON

Pa je li dosta više: Britanski novinar žestoko kritizirao Novaka Đokovića

Nekada 80. igrač svijeta Endrju Kasl u kolumni za "Metro" potkačio Đokovića zbog toga što se, kako je rekao, "okomio na novinara"

Đoković: Iznerviralo ga pitanje američkog novinara. Arhiv

A. Ču. / Avaz.ba

5.7.2019

Obraćanje Novaka Đokovića medijima poslije pobjede nad Denisom Kudlom isprovociralo je pojedine da prokomentiraju "ponašanje" Đokovića na toj konferenciji.

Naime, Novak se branio od pokušaja američkog novinara Bila Simonsa (Bill Simmons) da ocrni Đokovića zato što je prijatelj s Džastinom Gimelstobom (Justin), koji je osumnjičen za određeno krivično djelo u SAD.

Tako je bivši britanski teniser, nekada 80. igrač svijeta Endrju Kasl (Andrew) u kolumni za "Metro" potkačio Đokovića zbog toga što se, kako je rekao, "okomio na novinara" zbog postavljenog pitanja.

Novaku je ko zna koji put postavljeno pitanje o temi ATP vijeća i Gimelstoba, što ga je iznerviralo.

Međutim, Endrju Kasl smatra da Novak nije trebao tako reagirati, prenosi B92.

- U srijedu se okomio na novinara kada je učtivo upitan da prokomentira posljednje turbulencije u tenisu. Znao je da će ga pitati o tome i bio je spreman, onda, čemu ljutnja? On je predsjednik Vijeća jer to želi biti. Niko ga ne sili da bude na tom mjestu. Da, Novak se strpljivo branio od pitanja o sedmosatnom sastanku od prošlog petka i bio je svjestan da će ga pitati o vezama s osramoćenim i suspendiranim članom ATP borda Džastinom Gimelstobom. 

Onda, budi spreman, budi smiren i odgovori na pitanja. Riječima velikog ser Džona Milsa (Sir John Mills), budi iskren, kratak i vladaj situacijom. Đoković je bio pretežno defanzivan i onda je priznao nešto što nijedan novinar nikada ne bi uradio, da nije ispitao stvar, tačnije da nije pročitao izjave žrtve napada u legalnom procesu poslije čega je Gimelstob rekao da se neće žaliti na sudu u Kaliforniji ranije ove godine.

Kris Kermod (Chris Kermode), koji je šest godina uspješno vodio ATP, bit će zamijenjen najviše zbog Đokovića i utjecaja koji on ima. Novak nije sam u tome, ali je najveće ime koje je protiv Kermoda. 

Ne mogu da ne mislim da bi, zbog njegovog dobra, Đoković trebao razmotriti svoju poziciju u momentima kada se sprema da ispiše nove stranice historije sporta. I da se čisto zna, bilo bi krajnje pogrešno vidjeti Gimelstoba na bilo kojoj poziciji velike važnosti u sportu u ovom trenutku - napisao je u svojoj kolumni Kasl. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.