TENIS

Video za sladokusce: Kako je Đoković u polufinalu Vimbldona postavio još jedan rekord

Sa Agutom razmijenio 45 udaraca

Đoković i Agut: Lagana pobjeda Srbijanca. Agencije

A. Ču. / Avaz.ba

15.7.2019

Najbolji srbijanski teniser Novak Đoković poprilično je lako, prema očekivanjima, u polufinalu Vimbldona savladao Roberta Bautista Aguta sa 3:1.

Agut je parirao samo u drugom setu, koji je doveo u svoju korist, ali u trećem se desilo nešto što je možda i odredilo daljnji tok. To je, uostalom, potvrdio i sam Đoković sinoć u emisiji nakon meča.

Naime, pri rezultatu 1:1 u setovima i 4:2 tokom trećeg seta uslijedila je duga razmjena od 45 udaraca između dvojice tenisera koja je, na kraju, pripala Novaku. Zanimljivo, počev od 2005. godine, od kada se prati dužina trajanja poena, ovo je najduža razmjena udaraca, pa je Đoković dijelom i tu rekorder.

Prethodni rekord, od 42 udarca, datira još iz 2006. godine, kada su svoj meč igrali Jarko Nieminen (Jarko Nijeminen) i Dmitrij Tursunov. Kada je riječ o damama, najdužu razmjenu tokom poena, 39, imale su 2007. godine Natali Deši (Natalie Dechy) i Elena Dementijeva.

Podsjećamo, Novak Đoković spasio je dvije meč-lopte protiv velikog Rodžera Federera (Roger) 14. avgusta, bio je na koljenima, a onda je izvukao posljednje atome snage i stvari preokrenuo u finalu Vimbldona. U tom petom setu došao je do rezultata od 13:12 i po peti put na terenima Ol Ingland klaba podigao trofej. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.