ROĐENI ŠAMPION

{Životna priča} / Novak Đoković je na krovu, a kako je tu došao

Tipična priča s ovih prostora, besparica i borba da se djetetu da prilika za uspjeh, a danas je za zapadni svijet uvijek je manje drag od velikih rivala jer dolazi s Balkana

Jelena i Novak Đoković. (Arhiv)

N. D.

21.7.2019

Danas sve izgleda sjajno. On je s prekidima već 260 sedmica na vrhu ATP liste i samo od turnirskih nagrada inkasirao je više od 134 miliona dolara. Život Novaka Đokovića je kao iz snova, poslovni i onaj porodični.

Na krovu je teniskog svijeta, a nije bilo tako. Tipična priča s ovih prostora, besparica i borba da se djetetu da prilika za uspjeh. O tome je u više navrata pričao njegov otac Srđan Đoković.

Od razbijanja glave kako naći novac za Novakova putovanja pa do ignoriranja od onih koji bi mogli pomoći. Ipak, bilo je i onih koji su najviše iz prijateljskih razloga znali pružiti potrebnu ruku.

Kako se jednom prisjetio Srđan Đoković, jedan od prijatelja pomogao je sa 2.500 eura, tada ogromnih, a nakon svega Đokovići su uspjeli.

Nema to više  veze s novcem 

Srbijanski teniser danas za taj novac vjerovatno ne bi izašao na teren, ali kada izađe, on je još onaj isti koji je sa sedam godina u jednoj dječijoj TV emisiji dao svoj prvi intervju.

– Cilj mi je postati prvak – rekao je tada dječak.

Ništa novo ni danas. Još postoji ona strast prema pobjedama. To više nema veze s novcem, jednostavno on samo, kao i kada je imao sedam godina, želi biti šampion i najbolji u onome što radi. On je, jednostavno, rođeni šampion.

Danas ima pune 32 i nikako nije lagana era u kojoj igra. Rodžer Federer (Roger) i Rafael Nadal stalno su tu, pa se uvijek iznova mora potvrđivati vrijednost. U nedavno odigranom Vimbldonu, došao je do 5. trofeja na terenima Ol Ingland klaba, upravo protiv Federera nakon pet sati igre.

– U glavi mi je bilo da publika uzvikuje: Novak, Novak – otkrio je nakon meča u kojem je većina navijača uzvikivala ime protivnika iz Švicarske.

I ne maze ga, protivnici, mediji, navijači... Za svijet je uvijek manje drag od velikih rivala. Đoković je s Balkana, negdje tamo u Beogradu rođen i nije izdanak naprednog svijeta, kako to zapadnjaci vole umisliti.

Nije da nije bilo domaćih otpora. On „ne smije“ biti ni povrijeđen, a da se ne javi neko i ne prišije mu nešto što nema veze s njim. Prije nekoliko godina imao je dosta problema s povredama, nije bio onaj pravi, pa su ga mnogi već prežalili. Pisalo se da je član sekte, da ga ostavlja supruga, da ima tešku bolest... a ustvari je samo trebao resetovati organizam koji je bio i previše iscrpljen zbog dugogodišnjih napora.

Oženio se  Jelenom, djevojkom iz kraja 

Obavio je što je trebao, i neke operativne zahvate, i vratio se jak kao prije. Nikome nije zamjerio ništa, već je krenuo po nove trofeje. Nije ni čudo da je prošle sedmice došao do 16. gren slem titule.

On je zvijezda, jedna od najvećih sportskih zvijezda današnjice, ali zadržao je način života koji ga čini sretnim. Oženio se Jelenom, djevojkom iz kraja, može se vidjeti i kako s mladim talentima prebaci pokoju lopticu preko mreže ili popije kafu u običnom restoranu. Živi skladan porodični život.

- Pričam o nekom vrhuncu u svim aspektima života. Na kraju dana, ako vi niste sretni i ako nemate strast prema onome što radite, ako niste zadovoljni onim što duboko u sebi osjećate, onda taj dan nije ni uspješan - izjavio je Đoković i u tih par rečenica izrekao kompletnu životnu filozofiju.

Sin svih naroda i narodnosti

Novak Đoković - Sin svih naroda i narodnosti, objavio je početkom sedmice britanski BBC News, nakon pobjede prvog reketa svijeta u Vimbldonu.

Kako kažu, nova titula donijela je navijačima radost i veliku količinu stresa. I to ne samo u Srbiji nego i širom Balkana, pa su prenijeli i reakcije iz regiona.

Dio pjesme makedonskog pjesnika Konstantina Miladinova „T'ga za jug” i rečenica „A da mi usvojimo Noleta?” govore o tome kako su se povodom Noletove pobjede osjećali u Makedoniji.

- Dobro jutro, drugovi i drugarice. Nole nam je pokazao da može i kad si slabiji, kada je problem najveći na svijetu, da i kada su svi protiv tebe, može da se pobijedi. Možemo i mi - napisao je drugi Makedonac na društvenim mrežama.

Hrvatski košarkaš Dino Rađa također je pratio finale i nakon meča objavio poruku i fotografiju na kojoj je zagrljen s Đokovićem i Vasilisom Spanulisom, grčkim košarkašem.

- Nevjerovatan teniski duel. Odavno nisam gledao nešto bolje. Kakvi potezi, ali iznad svega kakve dvije glave i mentalne snage u obojice. Kapa do poda. Ovo je nešto najbliže šta sam u životu gledao, da kažem mijenjajte pravila i dajte dva pehara. Majko mila. Ne mogu sebi doći. Naravno, bravo za Đokovića - napisao je Rađa.

Također, BBC News donio je niz objava tviteraša s cijelog Balkana, koji su se radovali Đokovićevoj pobjedi.

Humanitarni rad

Novak i njegova supruga bave se humanitarnim radom. Imaju Fondaciju „Novak Đoković“, koja u fokusu ima pomoć djeci i ugroženim populacijama. Iako nikad to nisu stavljali u prvi plan, gradili su sportske terene, obdaništa, osiguravali novac za liječenje onima kojima je to potrebno...

Nisu se ograničili na pomoć u Srbiji, a prema nekim informacijama, imali su akcije i u Bosni i Hercegovini.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.