TENIS

Kako je Džumhur odjednom prestao biti patriota

Bh. igrač nije zaslužio da mu se bilo šta prigovori, posebno ako se zna da mu nikada ništa nismo dali

Džumhur: Igrao i povrijeđen. Arhiv

Piše: N. D. / Avaz.ba

19.9.2019

Mislim da nikome ne treba biti prioritet neki turnir jer dvije sedmice u godini svi možemo izdvojiti da igramo za reprezentaciju, rekao je Tomislav Brkić, igrač i selektor Dejvis kup reprezentacije BiH, nakon što je bh. tim poražen od Češke sa 3:2 u Zenici.

Jasno, odnosilo se to na Damira Džumhura, koji je ovog puta izabrao da igra turnir umjesto za nacionalni tim BiH. I nekako bi se možda moglo stati na Brkićevu stranu da se ne radi o Džumhuru, igraču koji je uvijek bio tu za reprezentaciju BiH.

Igrao je i kada nije potpuno zdrav, da se razumijemo, isto kao i Brkić, ali odakle potreba da se krivica za poraz prebacuje na čovjeka koji to ničim nije zaslužio.

Sportista koji izaziva najviše osciliranja emocija kod navijača BiH, od teških optužbi za slabu igru do ushićenja nakon nekih velikih pobjeda, igrao je za bh. reprezentaciju i kada je između mečeva u jednoj sarajevskoj dvorani jeo kroasan, a igrao je i kao igrač iz top 30, koji vozi novi model Mercedesa.

Jednostavno, Džumhur nije zaslužio da mu se bilo šta prigovori, posebno ako se zna da mu nikada ništa nismo dali. On je ranije „vraćao dug“ državi, od koje nije dobio ništa i opet će biti tu.

Mora shvatiti i Brkić da frustracija zbog poraza od Čeha Jonasa Forejteka, 18-godišnjaka koji je trenutno 365. igrač svijeta, nikako ne treba biti usmjerena ka Džumhuru. Izgubio je on, pa ne bi bilo loše biti malo samokritičan, nikako tu ne može biti odgovoran Džumhur.

Možda još ne bi bilo loše pozabaviti se i brojkama. Džumhur je igrao 26 mečeva u Dejvis kupu za BiH, pobijedio 15, a izgubio 11, pa je jasan njegov doprinos. I neka se niko ne brine, Džumhur je naše dijete, on taj grb nosi u srcu i bit će tu ponovo.

Sada ima stvari koje mora riješiti, ostati u prvih 100 i treba to poštovati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.