INTERVJU

Đoković otkrio ko ga impresionira: Mogu se identificirati s Teslinom pričom, on mi je inspiracija

Ženu i djecu bih odveo na pusti otok

Đoković kraj Teslinog spomenika. Instagram

Avaz.ba

1.1.2020

Iako godinu nije završio na prvom mjestu, iako nije osvojio „sve ono što se od njega očekuje“, Novak Đoković je i u godini punoj uspona i padova ostao u samom vrhu i zaostaje za Rafaelom Nadalom svega 840 bodova, a bježi Rodžeru Federeru (Roger) skoro 3.000 poena. 

Uzeo je „samo“ pet titula, i to sve na velikim turnirima, podijelio je gren slemove s Rafom i dodao još tri turnira. Neko bi rekao - nije dovoljno, ali Nole je, uz Tima, osvojio najviše trofeja u 2019. godini, a fascinantno je što je, osim u finalu Vimbldona protiv Federera (3:2), sve titule osvajao bez izgubljenog seta u finalima.

Đoković je svjetska megazvijezda i svi svjetski novinari utrkuju se da saznaju nešto novo, ali Nole ne želi svoj privatni život dijeliti s medijima više nego što je to do sada činio. U intervjuu za Alo.rs odgovorio je na brojna zanimljiva pitanja.

Koju ličnost iz srbijanske i inozemne historije najviše cijenite? 

- Teslu i Teslu. On je vanvremenski čovjek i univerzalni um koji je dotakao visine koje nama nisu pojmljive. Bio je neshvaćen kao čovjek. Mnogo me privlači čitava njegova životna priča, mnogo sam čitao o njemu jer mi je zaista velika inspiracija. Bio je usamljen, ali je bio neko ko je poštovao prave životne vrijednosti. Osim toga, bio je čovjek koji je ostavio neke od najvećih izuma u historiji čovječanstva, izume bez kojih ne bismo imali ni svjetlo, ni razne industrijske pogone, ali mene više interesira ta njegova ljudska strana. I kako je otišao u svijet trbuhom za kruhom i kako je ostvario fantastičnu karijeru u Americi. Iako ja ne mogu da se poredim s njim, barem u tom profesionalnom pogledu, nekako se poistovjećujem s tom pričom jer sam i ja prilično mlad, sa 12 godina, otišao u Njemačku i tamo ostao potpuno sam nekoliko mjeseci, prvi put bez roditelja. Sjećam se da mi je to bilo prilično šokantno, ali sam pronalazio snagu da prebrodim strahove i nesigurnosti jer sam vidio neki viši cilj, višu svrhu svega toga. Zbog toga se mogu identificirati s njegovom pričom i u njoj pronaći inspiraciju. 


Đoković kraj Teslinog spomenika. Instagram

Koje dvije stvari biste ponijeli na pusti otok?

- Nisam vezan za stvari, nemam nešto što je toliko značajno u mom životu, da bez toga ne mogu nikuda ići. Vezan sam za fotografije svoje familije i za križ koji nosim oko vrata, to je jedino. Ali, ako moram da se snađem s ovim odgovorom, vjerovatno bih na pusti otok ponio neko znanje i iskustvo koje bi mi pomoglo da preživim. To bi mi vjerovatno najviše značilo.

A koju biste osobu poveli na taj pusti otok?

- To su definitivno moja žena i djeca.

Kako izgleda Vaš idealan dan?

- To je sigurno dan s djecom koji provedem od njihovog buđenja do odlaska u krevet. Ima takvih dana, pogotovo kad dođem s turnira, pa uđem u njihovu rutinu, što mi se mnogo dopada jer me psihički rasterećuje, pošto se uglavnom sve vrti oko mene i moje rutine kada sam na putu. Čak i familija, kad putuje sa mnom, mora se meni prilagođavati. Kod kuće je potpuno obratno i meni izuzetno prija, uživam u tome i trudim se da učestvujem u svakom segmentu njihovog odrastanja i kada nisam pored njih. Veliki dio godine nisam s njima i to mi sve teže pada. Zato je svaka godina prilično drugačija otkad sam otac, baš zbog planiranja nove sezone.  

Đoković s djecom. Instagram

Šta je za Vas kvalitetno vrijeme?  

- Ja sam ljubitelj prirode i volim izlaziti s djecom napolje. Šutiram loptu sa Stefanom, igramo malo tenis, malo fudbal, ali generalno volimo provoditi vrijeme u prirodi, pješačimo, kupamo se. To je za mene bitno i kvalitetno vrijeme. Djeca su sjajna, tek sad vidimo koliko su i mene i moju suprugu izmijenila, ali i nas kao par. Tek kad postaneš roditelj, stvari se naopačke promijene, ali u pozitivnom smislu.

Proputovali ste cijeli svijet. Kuda najviše volite otputujete?  

- Zaista sam putovao svuda, ali ne postoji nijedan aerodrom na svijetu koji mi daje osjećaj koji imam kada sletim na beogradski. To je osjećaj koji se ne može zamijeniti ni da se transformira na bilo koji način. Za mene su Beograd i Srbija dom i mjesto koje najviše volim na svijetu.

Kada Vas možemo očekivati u Beogradu?  

- Februar i septembar su periodi u godini kada sam sigurno u Beogradu i tako planiram svake godine - kaže Novak Đoković za Alo.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.