TENIS Austrijanac izborio svoje prvo polufinale Australian opena

Dominik Tim nakon velike borbe poslao kući Rafaela Nadala

Više od 4 sata igre u Melburnu

J. A. / Avaz Sport
29.01.2020 13:56

Dominik Tim: Izborio polufinale Australian opena

Foto: AFP

Austrijski teniser Dominik Tim (Dominic Thiem) izborio je polufinale Australian opena pobjedom nad Špancem Rafaelom Nadalom rezultatom 3:1 (7:6,7:6, 4:6, 7:6).

U prvom setu oba tenisera bila su sigurna na svoj servis sve do sedmog gema kada je Nadal napravio brejk. Ipak, čelične nerve je imao Tim kada je Rafa servirao za set. Austrijanac je jednu set loptu ukrotio, a zatim treću brejk šansu pretvorio u 5:4. Potom je i izjednačio i otišlo se u taj-brejk. Borba je trajala više od 70 minuta. Nadal je  u taj-brejku prokockao važan poen i Tim je osvojio prvi set. 

I u drugom setu Nadal je prvi došao do brejka i vodstva od 3:2. U narednom gemu potvrdio je brejk. Međutim, Španac nije imao snage održati tempo. Tim je pri 4:3 poveo sa 40:0 i potom riješio gem u svoju korist. Nadal je potom spriječio gubitak seta, pa izborio taj-brejk pogodivši samu ivicu linije savršenom paralelom. 

U taj-brejku, Tim je poveo brzo sa 3:0, usput je Rafa poklonio jedan poen. Tim je počeo grabiti ka velikoj razlici 4:0, ali je i uspio izjednačiti. Na kraju je drop šotom Rafa servirao zicer Timu za set loptu, a Austrijanac je nije odbio i osvojio je set.

Treći set bio je manje uzbudljiv od prethodna dva. Igrači su bili sigurni na svojim servisima, međutim, prvi je poklekao Austrijanac. Nadal je došao do brejka u desetom gemu i tako smanjio na 2:1 u setovima. 

U četvrtom setu Tim je prvo spasio tri brejk lopte u drugom gemu i izjednačio na 1:1. Iako je djelovalo da je Španac u naletu, Tim je natjerao Nadala da napravi neiznuđene greške i tako stigao do brejka za vodstvo od 2:1. Austrijanac je potom držao prednost sve do destog gema. Imao se servis za pobjedu, ali je onda Nadal uzvratio brejk i izjednačio na 5:5. Španac je potvrdio brejk, da bi potom Tim bio siguran na svoj servis i otišlo se u novi taj-brejk u kojem se Austrijanac bolje snašao i slavio veliki trijumf. 

Dominika Tima u polufinalu čeka Nijemac Aleksander Zverev (Alexander). 

Komentari

NA VRH