POKUŠAJI

Teniserka pokrenula peticiju: Pomozite, ne možemo plaćati račune

Samo mali postotak živi dobro

Šapatava: Mnogi teško žive. WTA

Avaz.ba

11.4.2020

Ona je profesionalna teniserka. Nalazi se na 375. mjestu WTA liste, a u prva tri mjeseca ove godine zaradila je 2.900 dolara. Gruzijka Sofija Šapatava ne pripada svjetskoj teniskoj eliti. Ima 31 godinu, a najbolji renking joj je bio 186. mjesto.

Nalazi se u izolaciji, u kući svojih roditelja u Tbilisiju, a u cijeloj krizi u vezi s koronavirusom izgubila je i rođaka s kojim je bila veoma bliska. 

Ono što je rekla za CNN je priča o tome da veliki broj profesionalnih tenisera teško živi. Usljed finansijskih poteškoća, pokrenula internetsku peticiju za pomoć od ITF-a teniserima koji više ne mogu plaćati račune, a do sada ima 2.000 potpisnika.

- Vrlo je teško i jako se bojim. Razgovarala sam sa mnogim teniserkama, a neki od njih ne znaju kako će ovaj mjesec platiti stanarinu. Peticijom ništa ne zahtijevam, ona je samo način da se čuje naš glas, da privučemo pažnju ITF-a. Plaćamo kazne za sve, kad napravimo nešto na terenu ili kad prekasno otkažemo nastup, oni su na neki način naši vlasnici - objasnila je teniserka.

Kako kaže, velike su razlike u svijetu tenisa.

- Ogromna je razlika između top 50 tenisera i teniserki u odnosu na ostale. Ali, to je 100 ljudi, a na ATP i WTA listama je više od 3.000 ljudi. Ako 50 posto njih bude moralo odustati od tenisa zbog ovoga, mislim da tenis neće preživjeti. Znam da je većina novca na velikim turnirima, ali i na malima se prodaje dosta toga, imamo streamove, livescore, tu su i sudije koje žele napredovati u hijerarhiji, organizatori turnira… Vrhunski igrači su sjajni za promociju tenisa, ali i preostalih 96,5 posto nas je važno, gradimo taj sport i moramo postojati da bi on opstao - rekla je Gruzijka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.