INTERVJU

Damir Džumhur: Pridržavajmo se i dalje mjera kako se stanje ne bi pogoršalo

Osim samih igrača koji možda najviše ispaštaju tu su i turniri, odnosno organizatori, fanovi, teniski klubovi...

Džumhur: Održavao formu. Arhiv

Piše: Nermin Demirović / Avaz.ba

10.5.2020

Damir Džumhur, najbolji bh. teniser, kao i ostatak sportskog svijeta, ostao je “zarobljen” bez takmičenja. Već na početku sezone sve je zaustavljeno, a planovi su uveliko izmijenjeni. Obavljene su dobre pripreme i polako se ulazilo u sezonu koja je trebala donijeti napredak na ATP listi, ali sve to će morati sačekati neko vrijeme. U razgovoru za “Dnevni avaz” Džumhur je govorio o vremenu pandemije, održavanju forme, inicijativi za pomoć slabije rangiranim igračima, nastavku sezone…


Održavao formu


Kako ste provodili protekle dane? 

- Proteklih dana sam dosta vremena proveo trenirajući u stanu, a ponekad, kada je bilo moguće, i na privatnim teniskim terenima. Za vrijeme izolacije otkrio sam i neke nove mogućnosti i sposobnosti, a to je prije svega kuhanje.

Dosta sam kuhao, s obzirom na to da restorani nisu radili, a pokušavao sam se što zdravije hraniti. Svakako, bilo je prostora, naročito u večernjim satima, i za druge aktivnosti, videoigrice, filmove, za koje ranije nisam imao toliko vremena.


Borba za napredak na listi. Arhiv

Koliko se uspijevali održati formu i kada se nadate povratku treninzima na terenu?

- Zadovoljan sam onim što sam radio za vrijeme pandemije i mjera koje su bile na snazi i mislim da sam uspio da održim formu. Kao što sam rekao, imao sam priliku i da budem na terenima, poštujući propisane mjere, a sada, kada se one ublažavaju, postepeno se sve vraća u normalu, nastavit ću da treniram i čekam povratak teniske sezone.

Kako gledate na inicijative o podršci slabije rangiranim igračima?

- Mislim da je svaka inicijativa za pomoć slabije rangiranim igračima dobra ideja, ali treba postaviti kriterije kome je ta pomoć potrebnija. Od kojeg do kojeg mjesta na ATP rang-listi, zatim koliki iznos će se kome dati i, naravno, treba uzeti u obzir da ima igrača koji su, recimo, trenutno 200.-300., pa čak i lošije rangirani, a u karijeri su zaradili više od 5 miliona dolara od turnirskih nagrada.

Njima je novac manje potreban nego igračima koji nemaju ni približno tako veliki novac od zarade na turnirima. Prema mom mišljenju, ovakva vrsta pomoći itekako ima smisla, ali će ona zasigurno još više imati smisla kada se uzmu u obzir i ovakve stvari.


Mnogi ispaštaju


Koliko je sport uopćeno izgubio, ali i sami igrači pojavom koronavirusa? 

- Sport, a posebno tenis su izgubili mnogo. Osim samih igrača koji možda najviše ispaštaju u ovakvoj situaciji, svakako da ispaštaju i turniri, odnosno organizatori, fanovi, teniski klubovi...

Smatram da od svih sportova tenis najviše pati. Igrači ne dobivaju apsolutno nikakav novac, jer igranje turnira je njihov jedini izvor prihoda. Bit će ovo vrlo teško nadoknaditi i veliki broj igrača je na ivici da odustanu od tenisa. Nadam se da će im pomoć koju dobiju dobro doći i da ipak neće biti preranih završetaka karijera.


Neizvjesnost oko nastavka sezone. Arhiv

Radna mjesta


Kakva su očekivanja za ovu godinu, mislite li da će se tenis brzo vratiti? 

- Veliki je upitnik hoće li uopće biti teniske sezone do kraja godine, a neke najoptimističnije prognoze su da će turniri krenuti u septembru. To je vrlo malo vremena na raspolaganju, s obzirom na to da sezona završava početkom novembra. Tenis je i ovdje u vrlo teškom položaju jer se puno putuje i pitanje je kako će izgledati putovanja ove godine. Veliki bi problem pravio drugi val koronavirusa koji najavljuju ujesen, tako da će biti vrlo zanimljivo šta će se izdešavati s tenisom u ovoj godini, i na koji način će se uopće nastaviti turniri.

Koji bi bio dugoročni plan za nastavak karijere, šta bi to zadovoljilo Vaša očekivanja? 

- Moj cilj je da se vratim tamo gdje sam bio, a to je među 25 najboljih igrača na svijetu. Nadam se da ću uspjeti u tome jer sam zaista mnogo vremena i truda posvetio da se ponovo vratim u sami vrh.

Pomogli ste i konkretno u ovoj situaciji, kakva je Vaša poruka ljudima nakon svega što se događa? 

- Da, pomogao sam Općoj bolnici u Konjicu sredstvima koja su iskazali, preko moje porodice, kao najpotrebnijima u tom trenutku, pojava žarišta, a to su zaštitna odijela, maske i lijekovi. Uvijek u okviru svojih mogućnosti sam pomogao i pomagat ću jer tako sam odgojen, a znam koliko je i meni značila pomoć tokom moga razvoja. To se ne zaboravlja. Dobro se dobrim vraća. Moja poruka je da se i dalje pridržavamo uputa i mjera da se stanje ne pogorša.

Kako gledate na stanje u bh. društvu u ovo vrijeme? 

- Mnogo je onih koji su izgubili radna mjesta, ili rade umanjenim kapacitetima ili nemaju trenutno nikakvih primanja. Apeliram na nadležne institucije da pronađu rješenje da se posljedice pandemije saniraju. To je sada vrlo bitna stvar za ljude.

Podrška sportistima

Kako u ovim trenucima pomoći sportu? 

- Informiran sam da Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo raspisuje poziv u oblasti sporta s ciljem stvaranja pretpostavki za nesmetan nastavak trenažnog i takmičarskog procesa u KS. To je za pohvalu. I odranije ovo ministarstvo je podržavalo sport, međutim, to nije dovoljno. Sport zaslužuje bolji status u društvu i angažman institucija na višim nivoima vlasti, kao i društveno odgovornih preduzeća koji bi definirali i dali podršku vrhunskom sportu i sportistima. Kao primjer može se slijediti podrška ''BH Telecoma'' koju pruža za razvoj sporta i sportista u BiH.

Bit će potrebno mnogo vremena da se vratimo u stanje od prije nekoliko mjeseci, ali svi smo zajedno u ovome i svi trebamo biti ujedinjeni, više nego ikada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.