TENIS In memoriam

Preminuo član "Kuće slavnih"

U Kuperovo vrijeme australski igrači dominirali su svjetskim tenisom o čemu svjedoči i podatak kako je Kuper u svih svojih šest finala igrao protiv sunarodnjaka

Avaz.ba
21.05.2020 13:13

Osvajač četiri Grand Slam naslova tokom 1950-ih

Foto: Agencije

Australski teniski velikan Ešli Kuper (Ashley Cooper), osvajač četiri Grand Slam naslova tokom 1950-ih, preminuo je u danas u 83 godini nakon duge bolesti. Kuper je tri od svoja četiri naslova osvojio 1958. godine, pobjeđivao je na "Australian Openu", "Wimbledonu" i US Openu, a usto je slavio i na Australian Openu 1957. Igrao je u još dva "grand slam" finala, "Wimbledonu" i US Openu 1957. 

U Kuperovo vrijeme australski igrači dominirali su svjetskim tenisom o čemu svjedoči i podatak kako je Kuper u svih svojih šest finala igrao protiv sunarodnjaka.

Osim četiri Grand Slam naslova u pojedinačnoj konkurenciji, Kuper je osvojio i četiri naslova u konkurenciji muških parova, tri s Fraserom i jednog s Andersonom, a zauzimao je svjetski broj 1 kako u pojedinačnoj, tako i konkurenciji parova.  Godine 1991. Ashley Cooper uvršten je u tenisku "Kuću slavnih", prenose SN.

Komentari

NA VRH