NICA

Tenis ograničen na 40 minuta: Budućnost ili preradikalna promjena

Serena Vilijams. Arhiv

Avaz.ba

15.6.2020

U Nici počinje tenisko takmičenje s radikalno novim pravilima koja nemaju previše veze s klasičnim tenisom.

Inicijator novog takmičenja nazvanog "Ultimate Tennis Showdown" (UTS) je Patrik Muratoglu (Mouratoglou Patrick), trener Serene Vilijams (Williams), koji će tokom pet sedmica u svojoj akademiji imati desetoricu igrača koji će igrati u formatu svako sa svakim. Vodeć imena su Cicipas (Tsitsipas), Gofin (Goffin), Gaske (Gasquet), Pep (Paire), Lopez i Tim (Thiem).

Umjesto standardnog načina bodovanja, UTS se igra po četvrtinama od 10 minuta, nema "break" lopti, svatko servira dvaput i tako naizmjenice. Štoperica između poena odbrojava 15 sekundi. Kad iscuri 10 minuta, četvrtinu osvaja igrač s više osvojenih poena. U slučaju izjednačenja, igra se odlučujući poen, a ako je na kraju meča 2-2 u četvrtinama, igra se "sudden death", produžetak u kojem svatko servira po jednom, a pobjedu odnosi prvi igrač s dva uzastopno osvojena poena. Tokom četvrtina dozvoljen je po jedan "time-out" za razgovor s trenerom - "coaching".

Uveli smo sve ovo jer osjećam da se tenis treba reinventirati. Teniski je meč ekstremno spor, poput maratona. Moraš sjesti, naručiti si jelo i onda ga gledati tri sata, ako ne i dulje. A ako to kažeš 15-godišnjaku ili 20-godišnjaku, zaboravi, rekao je Muratoglu koji je, piše Jutarnji list, uvjeren da će nova pravila biti dobro prihvaćena te da će igrači u komprimiranom formatu pokazati više emocija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.