ASOVI

Đokovićev djed: Hrvat sam rođen u Vinkovcima

Osmanagić i Đoković. Arhiv

Avaz.ba

16.7.2020

Novak Đoković trenutno boravi u Bosni i Hercegovini, a prije odlaska u Sarajevo i okolicu, posjetio je Zadar. I upravo je u to vrijeme njegova majka Dijana govorila o svojim hrvatskim korijenima za jednu TV emisiju, a sad je Nova.rs posjetila Novakovog djedu Zdenka Žagara koji je još jednom ponovio da jedan od najboljih tenisera svijeta i veliki prijatelj Hrvatske ima i hrvatske korijene.

- Ja sam po nacionalnosti Hrvat i rođen sam u Vinkovcima. Moja bivša supruga, Novakova baka, također je rođena u istom mjestu. Tamo smo se našli i upoznali. Bili smo oficiri koji su došli na službu. Ja sam došao u Beograd, ona je još pohađala školu, pa smo se poslije vjenčali kada mi se pridružila. Tako se rodila Dijana, Novakova majka, pa Sanda. Uvijek sam govorio da sam Jugoslaven ili Hrvat, Srbin nikad nisam bio", rekao je u intervjuu za Novu i dodao:

- Normalno je da će biti više priklonjen Srbima i ja nemam ništa protiv toga. Ne bi ništa bolje prošao u životu ni da se predstavlja kao Hrvat. Ni to niko ne bi prihvatio. Isto bi ga svojatali. Prije nekoliko mjeseci zvala me je jedna rođakinja koja živi u Vinkovcima te me pitala gdje je Dijana rođena. Znači, u Hrvatskoj se priča o tome.

Pohvalio se da je bio na Adria Touru koji je organizirao upravo njegov unuk Novak.

- Pa turnir je bio na otvorenom. Nije Novak donio koronu! Baš sam bijesan. Eto, on je dobio, a ja sam bio tamo i nisam dobio koronu. Nije mi bilo drago kada sam saznao da se zarazio. Naravno da sam bio uplašen. Ali, ja sam vjerovao da je on dovoljno fizički i psihički jak za takve napade, rekao je ponosni djed i dodao:

- Ja ne znam zbog čega ga stalno osuđuju. Po meni je to prljavo razmišljanje, nažalost. Jedini povod i razlog da se baci loša slika na njega je to što je Srbin. Da, da. Zato što je on Srbin iz tamo neke nedođije, jer ne znaju gdje je ta Srbija i Beograd. Bolji je i čuveniji od svih njih što vrijeđaju, eto. Sve se objašnjava u tri riječi. Sve to smeta Nadalu, Federeru i još dvadesetorici koji su ispod njega.

Prvi teniser svijeta danas ima 17 Grand Slam naslova, posljednji je uzeo u Melburnu i pitanje je na koliko bi završio već ove sezone da ga nije pandemija omela. Prošle godine ljetovao je u Hrvatskoj, ove godine bio je u Zadru, trener mu je Goran Ivanišević, istinski prijatelj Hrvatske, ali i Balkana generalno, prenose SN.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.