ZA MEĐUNARODNO TAKMIČENJE

Džumhur donirao novac učenicama Gimnazije u Bosanskoj Krupi

Belma Tulić, Sajra Fajić i Elma Ramić takmiče se u oblastima književnosti i kulture, nauke i tehnologije, te društvenih nauka

Avaz.ba
16.07.2020 19:21

Džumhur: Uplatio kompletan iznos

Foto: Agencije

Damir Džumhur, najbolji bosanskohercegovački teniser donirao je novac učenicama iz Bosanske Krupe za Owlypia međunarodno takmičenje. 

Džumhur, koji je za priču o gimnazijalkama iz Bosanske Krupe čuo na radiju Otvorena mreža, odlučio je uplatiti kompletan iznos za kotizaciju učesnicama na Owlypia međunarodnom takmičenju.

Učenice iz Gimnazije u Bosanskoj Krupi učestvuju na Owlypia međunarodnom takmičenju za učenike od 11 do 18 godina. Četiri učenice su se plasirale u sami vrh takmičenja, osvojivši treće, peto, šesto i sedamnaesto mjesto, što je bio preduvjet za ulazak u Owlypia Globals nivo koji se inače održava u Cambridgeu i Bostonu, a ove godine zbog pandemije COVID-19 to je postalo Owlypia Global Virtual takmičenje, koje će se održati od 22. do 24. augusta 2020. godine. 

Belma Tulić, Sajra Fajić i Elma Ramić takmiče se u oblastima književnosti i kulture, nauke i tehnologije, te društvenih nauka, a u međuvremenu četvrta učesnica je odustala od daljeg takmičenja.

- Priču o sjajnim djevojčicama koje su plasirajući se među 20 najboljih u svijetu ušle u drugi krug takmičenja čuo sam na radiju Otvorena mreža. Međutim gimnazijalke, Belma, Sajra i Elma bile su pred odustajanjem zbog nemogućnosti plaćanja kotizacije za takmičenje koja je iznosila 190 funti po učesnici - kazao je Džumhur. 

Uskoro je uspostavljen kontakt sa njihovom profesoricom Amnom Dervišagić, u čemu je pomogla Belmana Trivanović, direktorica bihaćke Osnovne škole Harmani I i kotizacija je uplaćena.

  • Damir Džumhur
    Damir Džumhur Foto: Agencije

Džumhur ističe kako je odlučio da prva faza takmičenja koju su prošle plasirajući se među 20 najboljih u svijetu ne bude samo lijepo iskustvo, već da njihov cilj bude još veći, a takmičenje pobudi intelektualnu radoznalost i pruži priliku ovim djevojčicama da rastu i razvijaju se kao pojedinci.

Profesorica fizike, Amna Dervišagić, koja je pokrenula ovo takmičenje u gimnaziji, ovu školu je registrovala kao ispitni centar, a učenike registrovala na takmičenje, te im pribavila knjige za učenje. 

- Ovim putem želim da im čestitam na dosadašnjim rezultatima i predstavljanju Bosne i Hercegovine u svijetu na najbolji mogući način, a lokalne, kantonalne, federalne i državne institucije pozivam da prepoznaju vrhunske rezultate kako u oblasti nauke, kulture, umjetnosti tako i sporta i drugih oblasti - kazao je bh. teniser.

Komentari

NA VRH